Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

CDA-fracties Noordoost-Twente bezorgd: financiele middelen nemen af

Pexels stockfoto geld
Beeld: Pexels

De CDA-fracties in de regio Noordoost-Twente maken zich zorgen over de financiële situatie van gemeenten. Volgens hen hebben veel gemeenten te maken met toenemende verantwoordelijkheden, terwijl de beschikbare financiële middelen juist afnemen. De fracties stellen dat dit negatieve gevolgen heeft voor de voorzieningen en leefbaarheid in de regio.

Grote gevolgen

De CDA-fracties wijzen erop dat gemeenten steeds meer taken moeten uitvoeren zonder dat de financiering evenredig toeneemt. Daarnaast zal er vanaf 2025 bezuinigd worden op het gemeentefonds, het fonds waarmee het Rijk geld verdeelt onder gemeenten. Dit dwingt gemeenten tot lastige keuzes, aldus de CDA-fracties.

Volgens de CDA’ers kan de toenemende financiële druk leiden tot bezuinigingen op lokale voorzieningen, zoals bibliotheken, bushaltes, zwembaden en buurthuizen. "Deze voorzieningen zijn belangrijk voor de leefbaarheid en sociale cohesie," stellen de fracties. Ze vrezen dat eenmaal verdwenen voorzieningen niet snel zullen terugkeren.

Audiofragment
CDA-fracties Noordoost-Twente bezorgd over financiële situatie gemeenten
De CDA-fracties in de regio Noordoost-Twente maken zich zorgen over de financiële situatie van gemeenten.

Met gemeenten in gesprek

De CDA-fracties van Dinkelland, Losser, Oldenzaal en Tubbergen hebben de landelijke CDA-fractie opgeroepen om in gesprek te gaan met het kabinet en de bezuinigingen op het gemeentefonds te heroverwegen. Fractievoorzitter Henri Bontenbal steunt dit en benadrukte tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen het belang van een oplossing.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.