Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Zorgen bij VVD Oldenzaal over kosten verbranden afgekeurd verpakkingsafval

Oranje bak
Het lukt nog altijd niet goed om verpakkingsmateriaal goed te scheiden in de oranje bak;
Beeld: Redactie Twente FM

Alle goede bedoelingen ten spijt – ook van de milieubewuste burger – lukt het nog altijd niet om verpakkingen in voldoende mate te scheiden zodat deze gerecycled kunnen worden. In Twente belandt bijvoorbeeld nog altijd 95 procent van het verpakkingsafval in de verbrandingsovens. In de ondergrondse containers in Oldenzaal ligt dat percentage zelfs op 98 procent. Voor de VVD-fractie aanleiding om in de gemeenteraad maandagavond nog weer eens aan de bel te trekken.

Blij én bezorgd

Directe aanleiding is het opzeggen van het contract met Verpact, de partij die de scheiding van verpakkingsmateriaal landelijk regelt voor Nederlandse gemeenten. Dat dit contract nu wordt opgezegd is het gevolg van een motie van de gemeente Losser, die ook door de gemeente Oldenzaal werd gesteund. Yalmar Mekelenkamp van de VVD-fractie is daar blij mee, maar maakt zich ook zorgen over de toekomst.

Wat als vergoeding wegvalt?

Zo vraagt Mekelenkamp zich af hoe het zit met de vergoeding voor ‘schoon’ aangeleverd verpakkingsafval, nu het contract met Verpact wordt opgezegd. In 2021 was dat volgens hem bijvoorbeeld bijna 200.000 euro. “Stel dat deze weg zou vallen en wij wel moeten betalen voor het laten verbranden van ons afval, komen de kosten dan op het bordje van onze inwoners terecht via de afvalstoffenheffing?”

Audiofragment
Vragen over inzameling plastic aan B & W Oldenzaal | Yalmar Mekelenkamp
Wat doen we met het inzamelen van plastic

Dubbel jammer

Dat nog altijd het merendeel van het in de oranje bak ingezamelde verpakkingsmateriaal in de verbrandingsoven terecht komt, noemt Mekelenberg in dubbel opzicht jammer. “Waardevolle grondstoffen kunnen niet worden gerecycled, maar het kost ons als gemeente ook geld.” De VVD’er legt uit dat de gemeente 150 euro betaalt voor elke ton afgekeurd materiaal dat verbrand moet worden, terwijl ‘schoon’ en ‘middenschoon’ afval respectievelijk 245 en 130 euro oplevert van Verpact.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.