Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose oppositie maakt gehakt van nieuwe manier van inzamelen PMD bij hoogbouw

Tn pmd gehakt v1
De Hengelose oppositie maakt figuurlijk gezien gehakt van de nieuwe manier van inzamelen van PDM bij hoogbouw
Beeld: AI/1Twente

Met de nieuwe manier van de inzamelen van plastic en metalen verpakkingen en drinkpakken (PMD) bij hoogbouw lijkt de gemeente Hengelo een doos van Pandora te hebben geopend. Er moest hiermee een probleem worden opgelost, maar de gemeente heeft zich juist grotere problemen op de hals gehaald. Met ingang van 2 september jongstleden kunnen bewoners hun zakken afval niet meer kwijt in de inmiddels verwijderde bovengrondse containers. In plaats daarvan moeten de doorzichtige zakken met PMD op ophaaldagen op een gemarkeerde plek op straat worden neergezet. In de praktijk betekent het dat er buiten de ophaaldagen om afvalzakken worden gedumpt op straat. En niet alleen PMD.

De bovengrondse afvalcontainers zijn inmiddels allemaal weggehaald door de gemeente Hengelo. Het idee daarachter: het verwijderen van bovengrondse verzamelcontainers moest leiden tot minder afkeur van vervuild PMD en minder vervuiling door afvaldump. Met gratis doorzichtige zakken voor bewoners van hoogbouw hoopt de gemeente de hoeveelheid verontreinigd verpakkingsafval te verminderen en zo kosten te besparen.

Chaos

Het lijkt allemaal anders uit te pakken: De realiteit is dat de nieuwe manier van inzameling zorgt voor een nog grotere chaos op straat: dagelijks zakken afval op straat, een ontsierd straatbeeld, toename van zwerfafval en ook de kans op toename van ongedierte, zoals ratten. Twente Milieu en Gildebor hebben hun handen er vol aan om het afval op straat ook op de niet-ophaaldagen op te halen.

Het lijkt dweilen met de kraan open. Zeker bij bepaalde hotspots in wijken als Groot Driene en de Hengelose Es is de chaos groot met losse afvalzakken op straat. Het zorgt ook voor onbegrip en frustratie bij bewoners. Hengeloërs die een dag voor de inzameldag hun PMD-zakken aan de weg zetten of op andere dagen afval op de stoep zetten, worden gezien als afvaldumper. Ze lopen de kans om een boete te krijgen van 110 euro. PMD-zakken moeten op de ophaaldag voor 7.30 uur worden neergezet op de speciale inzamelplek die herkenbaar is aan 4 oranje stoeptegels en een informatiebord.

Meer informatie over het aanbieden van losse zakken met PMD op de website van Twente Milieu.

Gehakt

Ondertussen maken Hengelose oppositiepartijen als Hengelose Burgers, Lokaal Hengelo en SP gehakt van de nieuwe inzamelingswijze. Lokaal Hengelo en Hengelose Burgers hebben deze maand vragen gesteld over de gang van zaken en de Hengelose SP wil een interpellatiedebat tijdens de eerste raadsvergadering na het zomerreces. Die staat gepland voor komende woensdag.

icon_main_info_white_glyph

Interpellatiedebat

Een interpellatiedebat is een ingelast debat in een vergadering van de gemeenteraad. Met een interpellatie kan een raadslid of fractie inlichtingen van het college of de burgemeester vragen over een onderwerp dat niet op de agenda staat.

Raadsvragen

Lokaal Hengelo schoot twee weken geleden in één schriftelijke brief een spervuur van 29 verschillende vragen af op het college van B en W. De partij noemt het weghalen van de bovengrondse containers en markeren van nieuwe plekken 'een haastklus.' De partij wil opheldering over de begrootte kosten en baten en wil weten of het college een plan B heeft als blijkt dat het nieuwe systeem toch niet blijkt te werken.

Lees verder onder de afbeelding.


20240923 pmd afval beursstraat hengelo IMG 3151
Afvalzakken in de Beursstraat, die maandagochtend werden aangetroffen en er 's avonds nog lagen.
Beeld: 1Twente

Fractievoorzitter Glenn Dedecker wijst op het financiële verhaal van het plan: "Het gaat om 340 inzamelplekken, die 1.000 euro per plek hebben gekost. Ik vraag me af wat dit hele grapje gekost heeft en nog zal kosten", zei hij onlangs in het programma Kwartetten. Een terechte vraag, want de afvalbegroting is een gesloten begroting. Dat betekent dat kosten voor het verwerken van afval, minus de opbrengsten, worden doorberekend aan de inwoner in de afvalstoffenheffing. Wanneer de kosten hoger uitvallen, dan betalen alle inwoners de rekening.

'Met stoom en kokend water'

De fractievoorzitter van Lokaal Hengelo vindt dat er niet goed is nagedacht over het weghalen van de bovengrondse containers en de nieuwe manier van inzameling bij de hoogbouw. Een speciale raadswerkgroep heeft zich bezig gehouden met de problemen die spelen rondom afval in Hengelo en kwam met aanbevelingen voor verbeteringen.

"Als je ziet hoe dit met die raadswerkgroep tot stand is gekomen, dan is dat allemaal met stoom en kokend water gegaan. Het verbaast mij niet dat dit gebeurt. Dit is nog maar het begin. Straks gaat het waaien en hebben we al die zakken door de hele straat liggen. Dit kan toch niet de bedoeling zijn van wat ze met elkaar bedacht hebben", aldus Dedecker.

“Dit is nog maar het begin. Straks gaat het waaien en hebben we al die zakken door de hele straat liggen.”

Ook de Hengelose SP wil weten wat de effecten zijn op de afvalbegroting. De partij constateert een toename van afvaldump en ziet een fors grotere inzet van Twente Milieu en Gildebor om dit afval te verwijderen en af te voeren. Raadslid Vincent Mulder hekelt de manier waarop het één en ander tot stand is gekomen: "Partijen, met BurgerBelangen voorop, hadden allemaal in hun verkiezingsprogramma staan dat burgerparticipatie op een hoger niveau moet komen, ofwel dat bepaalde besluiten die de gemeente neemt in overleg gaan met bewoners. Die worden dan gehoord voorafgaande aan een besluit."

Raadswerkgroep

Mulder trekt de conclusie dat de raadswerkgroep alleen met elkaar en met Twente Milieu een paar technische oplossingen heeft bekeken en vervolgens heeft besloten om het zo te gaan doen. "Er is geen inwoner van Hengelo aan te pas gekomen om hier een mening over te geven."

Collage fotos inzamelpunten pmd
Lees ook
Hengelo herstelt foute inzamelplekken pmd, maar daarmee zijn lang niet alle zorgen weggenomen

De SP stelt woensdag in een interpellatiedebat vragen aan de raadswerkgroep over de manier waarop inwoners zijn betrokken bij het beleid, 'want het college heeft negen maanden de tijd gehad om bewoners bij de gewijzigde afvalinzameling te betrekken'. De partij wil weten hoe het college aankijkt op de ingezette mogelijkheden voor bewonersparticipatie en wat daarin is gedaan of juist nagelaten.

Waarschuwing wethouder

In de begrotingsbehandeling op 8 november 2023 stemde de gemeenteraad voor invoering van de nieuwe plannen op 1 september 2024. Wethouder Freriksen wees er toen op dat die datum 'heel ambitieus' was. "We willen de verbetering van PMD-inzameling en oud papier zorgvuldig uitvoeren en hiervoor hebben we wellicht het gehele jaar 2024 nodig. Zorgvuldigheid staat hierbij voorop. We doen het voor onze inwoners en het zal gemeentebreed moeten worden ingevoerd."

De wethouder wees erop dat er ook een communicatietraject doorlopen moest worden en sprak zelf de voorkeur om de aanpassing eind 2024 te doen. "Wijzigingen kunnen we dan ook meteen meenemen in de beleidsbegroting en belastingverordening van 2025."

Klachten van bewoners

Veel bewoners werden verrast door het plotseling weghalen van de bovengrondse containers en aanleggen van de gemarkeerde inzamelplekken. Het ontwerp plaatsingsplan heeft van 19 juni tot en met 31 juli ter inzage gelegen. Hengeloërs hadden in deze periode de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen, maar velen waren daar niet van op de hoogte. De SP en Lokaal Hengelo zeggen veel klachten te krijgen van inwoners, ook over het ineens verschijnen van een gemarkeerde ophaalplek voor hun deur. Inwoners kunnen daar nog tegen in beroep gaan als het college het plan het vastgesteld.

“Het pakt allemaal averechts uit, omdat je meer zwerfafval krijgt.”

Ook Hengelose Burgers wil dat er actie wordt ondernomen nu het nieuwe inzamelsysteem in de praktijk niet blijkt te werken. De partij wil weten of de verwijderde bovengrondse bakken nog ergens zijn opgeslagen en of ze in de toekomst teruggeplaatst kunnen worden. Ook wil Hengelose Burgers dat de effecten van het nieuwe inzamelsysteem op de PMD-vervuiling spoedig met de raad worden gedeeld.

'Averechts effect'

"Dit is allemaal vanuit een raadswerkgroep bedacht om de vervuiling van pmd te verminderen, maar het pakt allemaal averechts uit, omdat je meer zwerfafval krijgt. Mensen gaan op willekeurige momenten hun zakken aan de straat neerzetten en ook bij de ondergrondse containers bij supermarkten wordt afval gedumpt", zegt Herbert Capelle. Het raadslid denkt niet dat deze manier inzamelen van pmd kostenbesparend is. "Een organisatie als Gildebor moet het vervolgens allemaal weer opruimen. Er rijden allemaal bezemwagens. Dan ben je niet goed bezig."

Dit vertelde Herbert Capelle twee weken geleden bij 1Twente Vandaag:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.