Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Inloopbijeenkomst waterschap over werkzaamheden in de Dinkel bij het Schuivenhuisje

Het Schuivenhuisje aan de Dinkel
Achterkant van het Schuivenhuisje
Beeld: Waterschap Vechtstromen

Waterschap Vechtstromen houdt dinsdag 1 oktober een inloopbijeenkomst, waarbij het ontwerp gepresenteerd wordt voor het vispasseerbaar maken van de Dinkel bij het Schuivenhuisje. Deze bijeenkomst vindt tussen 18.00 en 20.00 uur plaats in de Dorsloods bij restaurant De Watermolen Singraven in Denekamp.

Op de plek waar de Dinkel het kanaal Almelo-Nordhorn kruist staat het Schuivenhuisje. Dit rijksmonument is één van de twee stuwen in de Dinkel ter hoogte van het kanaal. De andere stuw, ook een rijksmonument, is vlakbij het Schuivenhuisje te vinden: de Stoneyschuiven.

Waterkwaliteit

Waterschap Vechtstromen heeft een opgave vanuit de Kaderrichtlijn Water (KRW). De KRW is een Europese richtlijn die normen vaststelt voor onder andere de kwaliteit van het water, maar ook of vissen en andere waterdieren goed van de ene naar de andere beek of rivier kunnen zwemmen, bijvoorbeeld om zich voort te kunnen planten.

Hindernis voor waterleven

Het Schuivenhuisje en de Stoneyschuiven vormen een hindernis voor het waterleven in de Dinkel, omdat vissen en andere waterdieren deze locaties in de Dinkel niet goed kunnen passeren, aldus het waterschap. ‘Daarom hebben we in de afgelopen periode aan een plan gewerkt om deze locatie passeerbaar te maken voor vissen en ander waterleven. De rijksmonumenten blijven hierbij in stand.’

Aanleg vispassage

Om ervoor te zorgen dat vissen en andere waterdieren op deze locatie heen en weer kunnen zwemmen in de Dinkel, wordt in de Dinkel naast het Schuivenhuisje een vispassage aangelegd. Via de bestaande duiker onder het kanaal wordt vismigratie in de Dinkel daarmee weer mogelijk gemaakt.

Inloopbijeenkomst

De inloopbijeenkomst vindt plaats op dinsdag 1 oktober in de Dorsloods bij restaurant De Watermolen Singraven, Schiphorstdijk 4 in Denekamp. Tussen 18.00 uur en 20.00 uur kan men binnenlopen, vooraf aanmelden is niet nodig.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.