Verkeer
Stuur appje
Zoek

Geschrokken SP-bestuur in Enschede baalt van afsplitsers: 'Dit had niet zo gehoeven'

20220309 ITV80 partijgesprekken 1223 gast SP Piet van Ek CLEAN
SP-fractievoorzitter Piet van Ek gaat samen met zijn fractiegenoot verder als Groep Wolter/Van Ek.
Beeld: 1Twente/Frank Bemthuis

Het afdelingsbestuur van de SP in Enschede is geschrokken van het besluit van raadsleden Piet van Ek en Carma Woltjer om de partij te verlaten en een eigen fractie te beginnen. Dat stelt afdelingsvoorzitter Samuel Michon in een summiere verklaring op de SP-website. "Dit had niet zo gehoeven."

Van Ek en Woltjer maakten maandagavond bekend dat zij zich afsplitsen van de SP. Het blijkt al langere tijd niet te klikken tussen de tweemansfractie en het lokale bestuur.

Verstoorde verhouding

Wat er zich binnen de Enschedese afdeling concreet heeft afgespeeld wordt niet duidelijk uit de verklaringen. De afsplitsers, die verder gaan als Groep Woltjer/Van Ek, spreken van 'beschuldigingen en verdachtmakingen' in hun richting, waartegen geen verweer mogelijk is.

Het bestuur laat niets los over de vermeende voorvallen. Duidelijk is dat de verhouding met de fractie al enige tijd verstoord is. "Het bestuur wilde het contact graag herstellen en heeft meerdere pogingen gedaan om in gesprek te komen, maar daar werd niet op gereageerd", aldus Michon.

'Nieuw talent in 2026'

Een verzoening lijkt er niet te komen. Zowel Van Ek als Woltjer zeggen hun lidmaatschap van de SP per 1 oktober op en concentreren zich op het voltooien van de laatste 18 maanden van deze raadsperiode.

20220309 ITV80 partijgesprekken 1224 gast SP Carma Woltjer en Piet van Ek CLEAN
Lees ook
Tweemansfractie breekt met bestuur: SP niet langer in Enschedese gemeenteraad

Ook het afdelingsbestuur spreekt geen hoop uit dat er toenadering komt en richt zich op de toekomst. "De SP gaat onverminderd door om zij aan zij met de inwoners van Enschede te knokken voor een betere stad", aldus voorzitter Michon. "In 2026 zullen we gewoon deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen met een lijst vol nieuw talent."

Zetels terugvragen

Het afdelingsbestuur van de SP zal snel een ledenvergadering bijeenroepen, om de situatie met de leden te bespreken en lessen te trekken. "Ook is de verwachting dat de ledenvergadering Piet en Carma zal vragen de zetels aan de SP terug te geven", aldus afdelingsvoorzitter Michon. Volgens Van Ek is zo'n verzoek een 'kansloze exercitie': hij en Woltjer willen de raadsperiode afronden in hun eigen 'SP-koers'.

Opvallend is dat het een rumoerige week is voor de SP. Ook in Noord-Brabant was afgelopen week een afsplitsing, nota bene in SP-bolwerk Oss splitsten zich meerdere raadsleden in de fractie af vanwege interne strubbelingen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.