Verkeer
Stuur appje
Zoek

UT start campagne om lerarenopleiding in the picture te krijgen: 'Studenten denken niet direct aan onderwijs'

Universiteit Twente c Ernst Bergboer 2024 02 19 144332 ughx
Beeld: Ernst Bergboer

Nederland komt duizenden leraren tekort in het basis- en voortgezet onderwijs. Veel studenten op universiteiten weten niet dat ze ook een lerarenopleiding kunnen volgen aan de universiteit, ook aan de Universiteit Twente in Enschede dus. Universiteiten van Nederland wil iets doen aan die onwetendheid om zo een steentje bij te dragen aan het oplossen van het lerarentekort. Daarom is de campagne 'Doe iets wat er toe doet' gestart.

"Studenten denken niet direct aan het onderwijs", geeft Mark Timmer, opleidingsdirecteur van de lerarenopleiding van de Universiteit Twente aan. "Terwijl het natuurlijk een ontzettend mooi beroep is."

Vrij snel klaar

En zo'n opleiding kun je vrij snel afronden aan de universiteit, aldus Timmer "Wiskunde, natuurkunde, scheikunde, informatica en onderzoek en ontwerpen. Dat zijn precies de technische vakken waarin ook veel tekorten in zijn. Dus ik denk, daar sluiten we mooi op aan. En studenten hebben ook allerlei opties om dat te doen. Ze kunnen voor een tweedegraads bevoegdheid gaan. Dan mag je in het VMBO en de onderbouw van het HAVO-VWO lesgeven. En dat kan al met een opleiding van een half jaar binnen een relevante bachelor. Op die manier hoeft het niet veel tijd te kosten.

20240920 campusbeiaard 1
Lees ook
Eerste jukebox-carillon ter wereld staat in Enschede: ‘Een droom die uitkomt’

Op scholen is er specifiek veel vraag naar universitair opgeleide leraren. Schoolbesturen en scholen zien in toenemende mate de meerwaarde van de academisch geschoolde leraar. Met hun vakkennis en onderzoekende houding helpen zij leerlingen en scholen verder, bijvoorbeeld met onderwijs dat gebaseerd is op recent wetenschappelijk onderzoek. Daarom zetten alle Nederlandse universiteiten zich in om meer academische leraren op te leiden.

Vakinhoudelijke kennis

"Onze studenten zijn academisch opgeleid. Dus die hebben diepgaande vakinhoudelijke kennis. Ze hebben een onderzoekende houding", legt Timmer uit. Ze hebben kennis van wetenschappelijke technieken, zowel vakinhoudelijk als onderwijskundig. En we zien dat ze daardoor best wel populair zijn in het werkveld."

De campagne'Doe iets wat er toe doet' moet er voor zorgen dat meer mensen op de hoogte raken van de mogelijkheid om leraar in het basis- of voortgezet onderwijs te worden via een universitaire lerarenopleiding. In Enschede is dat te zien aan posters met verschillende slogans die hier aandacht voor vragen.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.