Hoe mooi zou het zijn als de fusie van muziekverenigingen De Eendracht (1900) en Excelsior (1885) wordt afgerond met het betrekken van een nieuw pand? In 2019 kreeg de samensmelting zijn beslag, maar vijf jaar later wordt er nog altijd gerepeteerd in twee afzonderlijke gebouwen. Die staan nu echter te koop. Voorzitter Tom Morskieft zou dolgraag zien dat dat vanaf 2025 kan in het voormalige kerkgebouw aan de Freudstraat 18. Daarop heeft de vereniging haar oog laten vallen.
Het pand van Excelsior aan de Geerdinksweg moet volgens Funda 450.000 euro (kosten koper) kosten, het pand van De Eendracht aan de Steenbokstraat 400.000 euro. Als de kopers de vraagprijs betalen, moet voormalig kerkgebouw De Morgenster in de Woolderes probleemloos gekocht kunnen worden. Het staat namelijk voor 795.000 euro op Funda.
Voorzitter Tom Morskieft van Eendracht-Excelsior (voluit: Koninklijke Hengelose Muziekvereniging Eendracht-Excelsior) is enthousiast over het kerkgebouw: "Het zou perfect zijn voor ons als 120 leden tellende vereniging. We hebben er al een proefrepetitie gehouden en het klonk er fantastisch." Hij vertelt het met ingehouden enthousiasme. De vereniging kan namelijk pas een serieus bod uitbrengen als de twee huidige gebouwen van de hand zijn gedaan.
"Ik durf best te stellen dat beide gebouwen er goed bij staan. Ze zijn de vraagprijs meer dan waard." Morskieft en z'n medebestuursleden raadplegen de leden bij elke stap die ze zetten. Net zoals dat bij de fusie ging. "We zijn als verenigingen op heel organische wijze naar elkaar toe gegroeid. We repeteerden al zo'n tien jaar met enige regelmaat samen voor we in 2019 fuseerden. Als je samen muziek maakt, dan gaat zoiets veel gemakkelijker."
De Morgenster aan de Freudstraat 18 staat te koop sinds de gemeente die daar gevestigd was in 2019 fuseerde met de Kristalkerk in Groot-Driene. De nieuwe naam: 3GK Samenwerkingsgemeente Morgenster - Kristalkerk. Het pand aan de Freudstraat staat sinds een jaar te koop en wordt sindsdien gebruikt door een andere kerkelijke gemeente. De naam 3GK maakt duidelijk dat het feitelijk gaat om een fusie van drie kerken: de Christelijke Gereformeerde Kerk, de Nederlands Gereformeerde Kerk en de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt).
Daardoor zal ook de verhuizing praktisch gezien geen onoverkomelijke problemen opleveren. Morskieft: "Het zal best moeilijk zijn om straks het oude nest achter ons te laten, maar twee gebouwen overeind houden is in deze tijd niet te doen. Corona en de energiecrisis hebben best wat met onze financiële situatie gedaan, maar los daarvan: het is natuurlijk veel leuker om met z'n allen in één gebouw te zitten. Daarmee doen zich ook weer allerlei nieuwe mogelijkheden van samenwerking tussen de verschillende orkesten voor."
Wanneer dat allemaal z'n beslag gaat krijgen, is nog volstrekt onduidelijk. Alles hangt samen met hoe snel de panden aan de Steenbokstraat 217 en de Geerdinksweg 40 verkocht kunnen worden. "Wat mij betreft gaan we de puzzel de komende maanden leggen."