Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Twentse Taalpries 2024 voor Johanna ter Steege

Johanna ter Steege
De jury van de Twentse Taalprijs vindt dat Johanna ter Steege zich in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld tot een opvallende ambassadeur van de Twentse taal.
Beeld: Twentse Taalpries

De Twentse Taalpries 2024 gaat naar Johanna ter Steege. Volgens de jury, onder voorzitterschap van de Oldenzaalse burgemeester Patrick Welman, heeft de in Notter geboren actrice zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een opvallende ambassadeur van de Twentse taal. Zo was ze aanjager van de succesvolle theaterproducties ‘Hanna van Hendrik’ en ‘De vergeten Twentse lente’, speelde ze met Herman Finkers de hoofdrol in de speelfilm ‘De Beentjes van Sint Hildegard’ en was ze intensief betrokken bij de historische documentaire ‘Zo doot wiejleu dat’.

De jury, waarin ook Thea Kroes, Joop Weber, Gerrit Dannenberg en Gerard Lage Venterink zitting hadden, motiveert de keuze voor Johanna ter Steege als volgt: “Met haar werk draagt zij het Twents tot ver buiten de eigen regio uit als een moderne en overal te gebruiken taal.” In 2021 viel Ter Steege al de Johanna van Buren Cultuurprijs ten deel voor het uitdragen van de Nedersaksische taal en cultuur.

Verdiensten voor ‘moodersproake’

De Twentse Taalpries wordt sinds 2001 om de paar jaar toegekend aan een persoon of instelling die grote verdiensten heeft voor de ‘moodersproake’. Eerder ging de prijs onder meer naar Anne van der Meiden en Herman Finkers. Winnares van de Twentse Taalpries in 2022, Thea Kroese, maakte dit keer deel uit van de jury. De Taalpries 2024 wordt Johanna ter Steege op donderdag 14 november in het stadhuis van Oldenzaal uitgereikt door burgemeester Sander Schelberg van Hengelo.

Feestelijke avond

De Twentse taal staat op deze feestelijke avond centraal met optredens van onder anderen winnares van het Twents Songfestival in 2019 Fenne Toenink, de Oldenzaalse stadsdichter Geert Christenhusz en verhalenvertelster Thea Kroese. Iedereen die zich verbonden voelt met de Twentse taal is welkom bij de uitreiking. De toegang is gratis. Vooraf aanmelden is wel verplicht. Dat kan tot 1 november per mail via [email protected].

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.