Verkeer
Stuur appje
Zoek

Rechter buigt zich over recreatiehuisjes op Het Rutbeek: zijn alle milieueffecten wel in beeld?

20240204 Rutbeek vakantiepark met locatiekaart
Beeld: Ruimtelijkeplannen.nl

Binnen enkele weken wordt duidelijk of Outdoor Resort Boekelo verder kan met de ontwikkeling van 250 recreatiehuisjes op Het Rutbeek. Meerdere omwonenden en milieuorganisaties gingen maandag in Den Haag bij de Raad van State in beroep tegen het onlangs verleende bestemmingsplan.

Een meerderheid van de gemeenteraad gaf op 10 juni groen licht voor de plannen van ondernemer Paul van der Meché via ontwikkelbedrijf Outdoor Resort Boekelo. In diezelfde vergadering werd het lopende proces voor een referendum over het onderwerp door dezelfde gemeenteraad stopgezet.

Ouder plan

De bedoeling is dat er 250 recreatiewoningen worden gebouwd op de zuidoostelijke oever van de recreatieplas. Het vorige bestemmingsplan maakte al bungalows mogelijk, maar moest door de gemeenteraad worden aangepast omdat het in dat plan om 270 kleinere huisjes ging.

20240922 actie rutbeek tegen bungalows IMG 3141
Lees ook
Protestactie tegen bouw van 250 vakantievilla’s op het Rutbeek

Volgens Oost Nieuws zette de bestuursrechter maandag vraagtekens bij het ontbreken van een uitgebreide milieueffectrapportage (MER) voor het aangepaste plan. De gemeente denkt dat zo'n MER niet nodig is. Bij het vorige plan zijn de milieueffecten al in kaart gebracht en de situatie is ten opzichte van toen volgens de gemeente nauwelijks gewijzigd.

Boerderij al gestopt?

Een ander heikel punt in het dossier is de stikstofdepositie. De advocaat van de gemeente Enschede zegt dat er weliswaar een kleine toename op het nabijgelegen natuurgebied Buurserzand is berekend, maar dat dit ruimschoots wordt gecompenseerd.

Outdoor Resort Boekelo heeft de stikstofrechten van een boerderij met 50 koeien bemachtigd. Maar volgens omwonenden is die boerderij allang gestopt. Volgens de advocaat van de gemeente moeten tegenstanders maar bewijzen dat dat zo is.

Het rutbeek recreatie gebied bord
Lees ook
Enschedese raad schrapt referendum én zegt direct 'ja' tegen 250 vakantiehuisjes op Rutbeek

Ook wijzen bezwaarmakers op het advies van de Ecologische Autoriteit, die zegt dat er extra maatregelen nodig zijn om de natuur in het Buurserzand te verbeteren. Het stoppen van de boerderij kan daarvoor worden gebruikt. De gemeente verwerpt dit argument, omdat er al extra maatregelen genomen voor verbetering van het natuurgebied.

De Raad van State doet over drie weken uitspraak.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.