Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Nieuw sociaal ontwikkelbedrijf voor Oldenzaal en Losser moet langjarige (bestaans)zekerheid bieden

Larcom Oldenzaal
De vestiging van sociaal ontwikkelbedrijf Larcom in Oldenzaal.
Beeld: Redactie Twente FM

De gemeenten Oldenzaal en Losser gaan op zoek naar een nieuw sociaal ontwikkelbedrijf om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt langjarig bestaanszekerheid te bieden. Dit is een gevolg van het besluit om het contract met het huidige sociaal ontwikkelingsbedrijf Larcom, dat per 2026 afloopt, niet te verlengen. Paradoxaal genoeg betekent dit alles dat de in totaal 341 medewerkers (106 uit Losser, 235 uit Oldenzaal) op korte termijn in onzekerheid verkeren over wat er voor hen gaat veranderen.

Wetende dat de impact voor deze kwetsbare groep mensen groot is, brachten de wethouders Milad Lahdo van Losser en Rob Christenhusz van Oldenzaal de medewerkers maandag persoonlijk op de hoogte. Milad Lahdo: “We wilden de mensen niet in het ongewisse laten. Er waren wel veel vraagtekens. Zoals, kan ik nog wel naar mijn vertrouwde werkplek komen? De medewerkers zijn onze boodschap nu aan het verwerken.”

Impact is groot

Collega Christenhusz begrijpt de onzekerheid bij de medewerkers heel goed. “Bij de ontmanteling van de sociale werkvoorziening Top-Craft werden ze ook al geconfronteerd met veranderingen. Nu dus voor de tweede keer. Dat kan grote impact hebben.” Christenhusz benadrukt dat nu heel bewust is gekozen voor een langjarige verbintenis met een sociaal ontwikkelbedrijf om medewerkers zekerheid te bieden. “Het belangrijkste voor de medewerkers is dat zij hun werk behouden.”

icon_main_info_white_glyph

Wat is een sociaal ontwikkelbedrijf?

Een sociaal ontwikkelbedrijf is een bedrijf met beschutte werkplekken voor mensen die passend werk nodig hebben. De gemeente heeft de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat deze medewerkers een goede werkplek hebben, waar ze zich prettig voelen en kunnen groeien. Het gaat om mensen die werken met een indicatie voor Sociale Werkvoorziening, Beschut Werk of met loonkostensubsidie.

Kiezen voor zekerheid

Verlenging van het contract met Larcom zou deze zekerheid in de ogen van beide wethouders niet kunnen bieden. Wettelijke en juridische bepalingen maken het voor de gemeenten onmogelijk om het contract met Larcom, dat per 2026 afloopt, langjarig te verlengen. Aanbesteding van een contract met een sociaal ontwikkelbedrijf over kortere periodes zorgen voor onzekerheid bij de medewerkers. Overigens betekent het niet verlengen van het contract volgens wethouder Christenhusz geenszins dat men niet tevreden is over de samenwerking met Larcom.

Tot 2026 verandert er niets

De beide wethouders verwachten begin 2025 meer duidelijkheid te kunnen geven over het nieuwe sociaal ontwikkelbedrijf waarmee Oldenzaal en Losser verder gaan. Wethouder Lahdo: “We zoeken een sociaal ontwikkelbedrijf dat passend werk biedt, goede ontwikkelingsmogelijkheden heeft en verschillende soorten werk kan bieden aan de medewerkers. Voor ons staan de medewerkers voorop; zij zijn voor ons het belangrijkst. Wij voelen ons verantwoordelijk voor hen en dat blijft zo, ook met een nieuwe partij.” Met collega Christenhusz benadrukt hij dat er tot 2026 niets verandert. “We zijn ook met de medezeggenschap in gesprek, zodat medewerkers inspraak hebben in dit proces.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.