Verkeer
Stuur appje
Zoek

Almelo gaat ruimte maken voor extra opvang 70 asielzoekers: 'Verantwoordelijkheid nemen'

  • PHOTO 2024 09 25 12 27 53 2
    Het beoogde pand aan de Bellavistastraat 5
    Beeld: Björn van den Elst
  • PHOTO 2024 09 25 12 27 53
    Het beoogde pand aan de Bellavistastraat 5
    Beeld: Björn van den Elst

De gemeente Almelo wil tijdelijke noodopvang realiseren voor 70 asielzoekers. Daarvoor is het college voornemens een pand aan de Bellavistastraat aan te kopen. Tijdelijke huisvesting op deze locatie kan over enkele maanden beschikbaar zijn en blijft dat tot de herontwikkeling van het gebied ‘Achter de Molen’. Een meerderheid van de gemeenteraad steunt het plan.

Verantwoordelijk wethouder van Mierlo benadrukt de noodzaak om ‘verantwoordelijkheid te nemen’ vanwege het tekort aan opvangplekken. “Met de leegstand van het pand aan de Bellavistastraat 5 zien we een geschikte locatie”, aldus van Mierlo. Deze huisvesting blijft in gebruik tot het gebied ‘Achter de Molen’ klaar is voor herontwikkeling, wat nog enkele jaren zal duren.

20240506 Campus Driene Gemeente Hengelo impressietekening
Lees ook
Enschede loopt miljoenensubsidie voor impuls van woningbouw mis, Hengelo en Almelo wel bij gelukkigen

Met dit plan voldoet Gemeente Almelo ruimschoots aan de landelijke taakstelling van 323 asielzoekers. Dat gemeente huisvest al bijna 400 vluchtelingen. Met de aankoop van dit pand wil de gemeente inspelen op zowel de ruimtelijke ontwikkeling als een tekort aan opvangplekken. Van Mierlo: “Dit is een kans om stappen te zetten in beide dossiers.” De kosten voor de aankoop van het pand en de opvang wordt volledig door het Rijk gedekt.

'Opvang noodzakelijk'

Hoewel de meerderheid van de gemeenteraad positief was over het plan, klonk er ook kritiek door. Fractievoorzitter Fred Gerritsen van Democraten.nu wees erop dat de opvang eerlijk over alle gemeenten verdeeld moet worden. “Opvang is noodzakelijk, maar moet evenredig zijn.” Volgens burgemeester Richard Korteland moet je als gemeente je verantwoordelijkheid nemen. "Dat is niet in het oneindige. Tegelijkertijd is dit al jaren de Almelose manier van handelen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.