Verkeer
Stuur appje
Zoek

Wijkkrant Twekkelerveld in Enschede bestaat 75 jaar: ‘Geen minuut spijt gehad’

Bewoners van de Enschedese wijk Twekkelerveld krijgen deze maand een bijzondere editie van hun wijkkrant op de mat. Rechts bovenin prijkt de tekst ‘nummer 1, september 2024, jaargang: 75 (!)’ Al driekwart eeuw brengt het maandblad de wijkbewoners op de hoogte van alles wat er gebeurt in hun wijk.

De wijkkrant werd begin jaren zestig officieel opgericht. Voor de oplettende lezer: dat is geen 75 jaar geleden, maar… er bestond vanaf 1949 al een blaadje rondom speeltuin de Wester. Begin jaren zestig is dat ‘speeltuinblaadje’ omgevormd tot wijkkrant.

Vroeger...

Vader van – nu hoofdredacteur – John ter Riet, bracht de krant vanaf 1961 naar een hoger niveau. “Toen wij begin jaren zestig bij speeltuin de Wester kwamen, dacht mijn vader: er zit meer in dit blaadje. Hij is toen onder andere begonnen met advertenties plaatsen. Uiteindelijk is het blad steeds uitgebreider gaan worden.” Ter Riet nam de wijkkrant over van zijn vader, nadat hij plotseling overleed.

Lees verder onder de afbeelding.


Wijkkrant Twekkelerveld foto
Beeld: Twekkelerveld.nu

Vroeger had de wijkkrant een andere plek. “Er was geen lokale televisie en niet alles stond in de krant”, vertelt ter Riet. “Ook kwamen we makkelijker aan adverteerders, omdat er meer kleine winkeltjes in de buurt waren. Mensen verkochten dingen aan huis, rokersartikelen bijvoorbeeld. Dat is allemaal niet meer. Veel winkels sluiten, of verhuizen naar het winkelcentrum.”

Tijden veranderen

De wijkkrant wordt nu veel minder gelezen. Dat heeft een aantal redenen. Ten eerste: er komen steeds meer nee-nee stickers op de deur. En dan is daar die andere belangrijke reden. Stegeman: “Jongeren lezen geen krant. Dat komt allemaal door het mobieltje, daar lees je al het nieuws op. Toch mis je de verbinding met de buurt als je de wijkkrant niet leest.”

Lees verder onder de afbeelding.


John ter Riet Gerard Stegeman
Redacteuren John ter Riet en Gerard Stegeman maken zich op voor 75e editie van Wijkkrant Twekkelerveld
Beeld: Ernst Bergboer

Stegeman werkt nu zo’n vijf jaar voor het maandblad. “Ik was net gestopt met werken en zocht iets om te doen. Mijn dochter zei: ga eens kijken bij de wijkkrant. Het was zo geregeld, want één van de redacteuren stopte er mee. Ik heb er nog geen minuut spijt van gehad. Het is heel leuk om te doen. Je hebt contact met de wijk, met de mensen. Je hoort van alles, van de leuke tot de nare dingen.”

“We staan nu een beetje bekend als het afvoerputje van Enschede, dat doet verdriet”

Doelgroep is dan ook voornamelijk ouderen. “We weten dat de krant goed lezen wordt door de oudere generatie. We hebben dat ooit getest, op 1 april. We schreven dat er in – het inmiddels gesloten jeugd- en buurtcentrum – de Sloep een AZC zou komen. We werden overspoeld met reacties. Ik heb zelfs iemand van de Tubantia aan de lijn gehad.”

Nieuw Twekkelerveld

Aan vulling van de wijkkrant geen gebrek. Het is een levendige wijk, waar veel gebeurt. Twekkelerveld wordt de komende tijd flink aangepakt, met als doel de wijk aantrekkelijker te maken. Beide redacteuren hopen dat met de plannen voor Nieuw Twekkelerveld een frisse wind door de wijk gaat waaien. “We staan nu een beetje bekend als het afvoerputje van Enschede, dat doet verdriet. Maar, veel flatgebouwen en woningen uit de jaren ’50 gaan tegen de vlakte. Daarmee krijg je een andere indeling van de wijk, die hopelijk onze buurt nieuw leven inblaast.”

Mensen nodig

De wijkkrant is druk op zoek naar nieuwe vrijwilligers en adverteerders. Zeker nu de jubileumeditie voor de deur staat. “Toen we 60 jaar bestonden, heeft iemand door middel van een prijsvraag een luchtballonvaart gewonnen. We willen nu ook zoiets doen, maar dat is nog niet beklonken”, aldus de hoofdredacteur.

Meteorenstraat
Lees ook
De Woonplaats wil 151 woningen in Enschedese wijk Twekkelerveld slopen

Of de krant haar eeuwviering haalt durft ter Riet niet te zeggen. “De papieren krant loopt op zijn einde, je voelt aan alles dat die zijn laatste heeft gehad. Ik denk niet dat de wijkkrant 100 jaar wordt. Misschien op het internet, maar gedrukt zeker niet.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.