Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Gemeente Losser wil overstap naar een circulaire economie versnellen: ‘Zuinig omgaan met grondstoffen’

Jan Engels
Jan Engels, wethouder gemeente Losser
Beeld: D66 Losser

Zuinig omgaan met grondstoffen door materialen opnieuw te gebruiken, te repareren en te recyclen. Dat is het doel van het uitvoeringsprogramma Circulaire Economie, dat het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Losser vastgesteld heeft.

Het college wil daarmee een concrete stap richting een circulaire toekomst zetten: een samenleving waarin zuinig omgegaan wordt met grondstoffen door materialen opnieuw te gebruiken, te repareren en te recyclen.

“We willen het goede voorbeeld geven door bij onze eigen projecten circulaire vraag te creëren voor de markt.”

De gemeente neemt hiermee initiatief in de circulaire transitie. "Er zijn al circulaire initiatieven gestart, zoals bij de renovatie van de school in Beuningen, maar het tempo gaan we verhogen," aldus wethouder Jan Engels. "We gaan, naast het ondersteunen van inwoners en ondernemers, vooral ook zelf aan de slag. We willen het goede voorbeeld geven door bij onze eigen projecten circulaire vraag te creëren voor de markt.''

Initiatief

In het uitvoeringsprogramma ligt de nadruk met name op interne maatregelen van de gemeente, maar de gemeente wil ook ondersteuning bieden aan inwoners en ondernemers. “Voor inwoners is er aandacht voor afvalvermindering, zoals het tegengaan van voedselverspilling en het stimuleren van gebruik van wasbare luiers. Daarnaast willen we circulair gedrag bevorderen, bijvoorbeeld met subsidies voor nieuwe ideeën om afval te verminderen en informatie over lokale circulaire voorzieningen.”

Subsidies en informatie

De gemeente helpt ondernemers op verschillende manieren om circulair te ondernemen. Er komt een subsidie om de kosten van leges bij circulaire initiatieven te dekken, en de gemeente organiseert trainingen en informatiebijeenkomsten om ondernemers te ondersteunen. Daarnaast komt er een circulair loket voor advies, en worden er excursies naar inspirerende organisaties georganiseerd.

Biobased bouwen

Naast het ondersteunen van inwoners en ondernemers, neemt de gemeente zelf ook concrete stappen. Dit jaar nog ondertekent Losser het MVOI-manifest. Daarmee laat de gemeente zien dat zij gaat werken aan maatschappelijk verantwoord en circulair inkopen. Verder gaat de gemeente onder andere bij haar eigen opdrachten meer de focus leggen op biobased bouwen, en wordt de openbare ruimte op een meer circulaire manier ingericht en onderhouden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.