Verkeer
Stuur appje
Zoek

Waterafvoer in Enschedese wijk Pathmos mogelijk sneller op de schop door overstroming

20240926 Willem de Clerqstraat Pathmos Enschede
De kruising Willem de Clerqstraat/Ververstraat is het 'epicentrum' van de overstromingen van 21 juli.
Beeld: GoogleMaps

De waterafvoer in de wijken Pathmos en Stadsveld wordt aangepakt. Er liggen plannen klaar om de afvoer op verschillende plekken te verbeteren. Naar aanleiding van de gevolgen van de extreme regenval op zondag 21 juli bekijkt de gemeente Enschede nu of de werkzaamheden naar voren gehaald kunnen worden. Ook wordt gekeken of er meer maatregelen nodig zijn.

Bewoners van de wijk zijn via een brief ingelicht over de intenties van de gemeente. Los van de aanleg van de Stadsbeek, worden er nog twee grote hoofdafvoeren voor het water aangelegd.

Extra grote rioolbuizen

Voor 2025 staan werkzaamheden aan de Thomas de Keyserstraat op de planning. Daar wordt een nieuwe ondergrondse waterafvoer aangelegd. Ook vanuit Pathmos naar het zuidelijke deel van Stadsveld (omgeving Haaksbergerstraat) gaat de gemeente op een later moment aan de slag met een nieuwe afvoer. 'We onderzoeken nu of we dit project eerder kunnen uitvoeren.'

20240802 Pathmos overstroming vloer
Lees ook
Door overstroming getroffen huishoudens in Enschede krijgen minstens 2.000 euro van gemeente: 'Extra steuntje in de rug'

De twee nieuwe waterafvoeren verkleinen het risico dat het riool overstroomt en er water op straat en in de woningen komt te staan bij een hevige regenbui. "Ook zijn er plannen voor de aanleg van extra grote rioolbuizen op verschillende plekken in Stadsveld", aldus een gemeentewoordvoerster. "We onderzoeken of het nodig is om nog meer maatregelen te nemen."

Overstromingen in de wijk

Dat onderzoek wordt ingegeven door de omstandigheden op 21 juli jongstleden. Toen viel er in korte tijd zoveel regen, dat op meerdere plekken in de stad het rioolsysteem bezweek. In de wijk Pathmos leidde dat zelfs tot een overstroming van rioolwater. Tientallen huizen zijn daardoor onbewoonbaar verklaard, waardoor bewoners tijdelijk elders wonen en gecompenseerd worden voor de (emotionele) schade.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.