Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose vrijwilligersmarkt brengt vraag en aanbod bij elkaar: 'Je kunt er ongedwongen rondkijken'

Wie in Hengelo tijd over heeft en als vrijwilliger de handen uit de mouwen wil steken, maar niet precies weet wat de mogelijkheden zijn, kan terecht bij Wijkracht Vrijwilligerswerk. Op dinsdag 1 oktober verzorg deze stichting een vrijwilligersmarkt in Schouwburg Hengelo om vraag en aanbod bij elkaar te brengen.

"De vrijwilligersmarkt is bij uitstek een mooie gelegenheid om informatie op te doen en in gesprek te gaan met de talrijke organisaties die Hengelo rijk is", zegt Marianne Jansen, coördinator bij Wijkracht in Hengelo. "Er zijn wel zestig organisaties aanwezig om mensen te informeren en te inspireren."

Vrijwilligersbank

Alleen al in de vrijwilligersbank van Wijkracht staan meer dan honderd vacatures. Het aanbod is zo groot dat het voor mensen niet makkelijk is om een gedegen keuze te maken, vertelt Jansen. Of: "Mensen weten vaak helemaal niet wat de mogelijkheden zijn en wat er allemaal te doen is."

De stichting helpt mensen die aankloppen voor advies en ondersteuning onder meer tijdens het inloopspreekuur in de bibliotheek in Hengelo van maandag tot en met donderdag tussen 9 en 14 uur.

Meerwaarde

Jansen ziet dat vrijwilligerswerk veel met mensen doet: "Het is echt van betekenis en zinvol om te doen. Je krijgt meer eigenwaarde en vergaard nieuwe kennis. Het is natuurlijk ook leuk om nieuwe contacten op te doen. Daarnaast zien we dat het bijdraagt aan een betere gezondheid."

De reactie die Jansen krijgt van mensen die voor het eerst vrijwilligerswerk doen, is vaak: 'Goh, het is zo leuk, had ik het maar veel eerder gedaan!"

Hulpdienst

Wijkracht heeft veel vacatures bij zorg- en welzijnsorganisaties, bijvoorbeeld als activiteitenbegeleider, als wandelmaatje of voor mensen die willen helpen bij het ontbijt of diner in een verpleeghuis. Bij Wijkracht zelf zijn ook honderden vrijwilligers actief, zoals bij de Hulpdienst die praktische ondersteuning biedt op diverse gebieden voor mensen die dat nodig hebben.

Oud gereedschap

Soms zijn er ook speciale projecten waar vrijwilligers voor worden gezocht. Jansen geeft als voorbeeld een project als 'Gered gereedschap.' "Veel mensen weten het niet, maar bij veel doe-het-zelf-zaken of hobbywinkels wordt oud gereedschap ingezameld of zelfs machines. Die worden door vrijwilligers opgeknapt en verscheept naar ontwikkelingslanden om te worden hergebruikt."

“Vrijwilligerswerk is écht van betekenis en zinvol. Je krijgt meer eigenwaarde en doet nieuwe kennis op.”

De Hengelose vrijwilligersmarkt is een goede manier om verenigingen en andere organisaties die vrijwilligers zoeken, beter te leren kennen. Het initiatief wordt eens in de twee jaar gehouden en trekt zo'n 150 bezoekers per keer. Ook voor de deelnemende organisaties is het een mooie manier om met elkaar in contact te komen en informatie uit te wisselen. "Er komen soms nieuwe samenwerkingen uit voort."

Ideeëntafel voor buurtinitiatieven

Naast de zestig organisaties is er op de vrijwilligersmarkt ook een ideeëntafel voor buurtinitiatieven in de stad. Deze tafel wordt bemenst door zogenoemde 'sociaal makelaars'. "Met hen kun je jouw ideeën, wensen voor de straat, buurt, wijk stad delen, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, voorzieningen en activiteiten. Zij staan je graag te woord en helpen je bij het vorm geven en uitwerken ervan."

Laagdrempelig

De vrijwilligersmarkt is laagdrempelig van opzet, vertelt Jansen: "Iedereen is dinsdag 1 oktober welkom in de Schouwburg Hengelo vanaf 16.30 uur. Je kunt vrijblijvend en ongedwongen rondkijken om je te laten informeren over wat er in Hengelo is te doen op het gebied van vrijwilligerswerk. Onze ervaring is dat mensen heel enthousiast weer weggaan."

20231123 vrijwilligersevent 2
Lees ook
Andere opzet van Hengelose Vrijwilligersevent slaat aan bij bezoekers schouwburg
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.