Verkeer
Stuur appje
Zoek

Felle discussie in Hengelose raad over verrommeling door weghalen containers: 'Het is veel te vroeg om nu al te evaluaren'

Afval inzamelplek 1twente
Beeld: 1Twente

Het op een andere wijze inzamelen van plasticafval leverde woensdagavond een fel debat op tussen vooral oppositiepartijen SP en Lokaal Hengelo en coalitiepartij BurgerBelangen Hengelo. SP en Lokaal Hengelo willen dat de problemen met her en der gedumpt afval in het straatbeeld zo snel mogelijk worden opgelost, terwijl andere partijen het te vroeg vinden om nu al conclusies te trekken. Een motie van afkeuring van SP, FvD en Lokaal Hengelo haalde het niet.

Het zogenaamde interpellatiedebat* werd aangevraagd door de SP, omdat de nieuwe manier van inzamelen van PMD de afgelopen weken zorgde voor onlogische inzamelingsplekken, bergen afval op de stoep en verbijsterde reacties van de Hengeloërs. Volgens SP-raadslid Vincent Mulder is er te naïef gedacht en had er vooraf over gedebatteerd moeten worden: “Hoe kan het dat de speciaal hiervoor ingestelde raadswerkgroep niet heeft onderkend wat dit voor inwoners zou betekenen?”

Tijdens het debat kwam het tot een aanvaring tussen Mulder en BurgerBelangen-voorman Han Daals, die vorig jaar met het initiatief voor de werkgroep kwam en het voortouw nam met een amendement om vervuild PMD tegen te gaan. “Je klopt dit gewoon op als politieke profilering”, beet Daals van zich af.

'Erg overtrokken'

Hij erkent dat het niet op alle plekken goed gaat, maar is van mening dat het beeld dat de SP schetst erg overtrokken is en dat het op veel plekken wél goed gaat: “U maakt er gewoon een karikatuur van.” Volgens Daals wordt er veel te vroeg geëvalueerd, omdat het beleid nog maar een kleine maand in werking is.

Tn pmd gehakt v1
Lees ook
Hengelose oppositie maakt gehakt van nieuwe manier van inzamelen PMD bij hoogbouw

Voor een aantal partijen komt de discussie en de evaluatie van het beleid te vroeg: “Ik denk dat je niets zinnigs kan zeggen over nieuw beleid dat nog maar 25 dagen loopt. Laten we dit soort discussies zes maanden of een jaar later voeren”, zegt VVD-fractievoorzitter Mitchell Boers.

icon_main_info_white_glyph

Wat is er aan de hand?

Sinds begin september zijn de grote bovengrondse containers voor PMD-afval weggehaald. Dit omdat het PMD-afval uit deze containers sterk vervuild was. Om de vervuiling tegen te gaan, moeten hoogbouwbewoners hun doorzichtige plastic zakken op de dag van inzameling op speciaal hiervoor aangewezen plekken op de stoep plaatsen. Mensen dumpen hun zakken echter ook op niet-inzamelingsdagen of dumpen afval naast overvolle ondergrondse PMD-containers.

Wethouder Jacqueline Freriksen erkent dat het niet overal goed gaat. Ze geeft aan dat er bij het inzamelen van afval altijd wel iets misgaat en dat het nooit helemaal honderd procent perfect zal zijn. Sommige plekken zijn niet goed ingedeeld en er wordt een herstelactie ingezet om deze plekken aan te pakken waar nodig, aldus de wethouder.

Verpact en Twente Milieu

De gemeente Hengelo heeft samen met het bedrijf Verpact en Twente Milieu gekeken naar de inzameling van PMD bij de hoogbouw, ook in andere gemeenten die hetzelfde systeem gebruiken. Dat sommige inzamelingsplekken verkeerd zijn, bevestigt Freriksen: “Dat het niet overal goed is gegaan, daar hoeft geen discussie over gevoerd te worden.” De komende periode zal er gekeken worden op welke manier deze aangepast kunnen worden. “We blijven goed kijken naar de verschillende plekken.”

Collage fotos inzamelpunten pmd
Lees ook
Hengelo herstelt foute inzamelplekken pmd, maar daarmee zijn lang niet alle zorgen weggenomen

Over het verwijt dat er geen participatie is geweest, is Freriksen duidelijk: volgens de wethouder hadden inwoners zes weken de tijd om formeel een zogenaamde zienswijze in te dienen op het concept. Bij de gemeente zijn 36 van dit soort bezwaren binnengekomen. Er kan nog steeds formeel worden ingediend bij de bezwarencommissie.

*Een interpellatiedebat is een ingelast debat in een vergadering van de gemeenteraad. Met een interpellatie kan een raadslid of fractie inlichtingen van het college of de burgemeester vragen over een onderwerp dat niet op de agenda staat.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.