Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedese burgemeester grijpt in na harde knal bij overlastpand: woning op slot tot tweede kerstdag

Politieagenten en handhavingsambtenaren hebben zich deze donderdag aan het begin van de avond verzameld bij een woning aan de Drienerweg in Enschede. Het pand, dat bij omwonenden inmiddels een beruchte status heeft, wordt al langere tijd door de gemeente in de gaten gehouden. Nadat er deze ochtend een harde explosie zou zijn gehoord, komen de handhavingsdiensten in actie. De woning is nu verzegeld.

Video News United/Dennis Bakker

Een van de ramen ligt al enige tijd aan diggelen, omdat er een baksteen naar binnen zou zijn gegooid. Verder klagen buurtbewoners al vele maanden over andere vormen van overlast, zoals drugshandel en het veroorzaken van veel kabaal door de bewoners. Slotstuk was een harde knal, die deze donderdagochtend te horen was. De voordeur van de woning ligt eruit.

Continu observaties

Het is een opeenstapeling van meldingen en problemen rond de woning aan de Drienerweg. CDA-raadslid Mart van Lagen vroeg een half jaar geleden al om aandacht, nadat hij zorgwekkende signalen uit de buurt ontving.

“Dit is een ontzettende geruststelling voor omwonenden. Hopelijk hebben zij nu weer een normale nachtrust”

"Wat moet er nog gebeuren voordat u het pand sluit?", vroeg Van Lagen vorige week nog in het wekelijkse vragenuurtje aan het college van B&W. Wethouder Arjan Kampman verzekerde de CDA'er dat er 'continu observaties' plaatshebben, maar dat het nemen van verregaande maatregelen nauw luistert.

Juridisch traject

"Het is een juridisch traject, dat kunnen we niet zomaar versnellen", aldus Kampman, in zijn rol als stadsdeelwethouder. Er zijn volgens hem 'intensieve gesprekken' gevoerd met de eigenaar van het pand. Een van de huurders, die de meeste overlast zou veroorzaken, is al verwijderd.

Maar, vertelde de wethouder, om een pand te kunnen sluiten moet er gedegen te werk worden gegaan. Drugshandel, wat een reden zou kunnen zijn om een woning voor een tijdje op slot te gooien, moet bijvoorbeeld worden aangetoond.

Drie maanden dicht

De benodigde bewijslast om het pand tijdelijk op slot te kunnen gooien lijkt burgemeester Roelof Bleker - als verantwoordelijke voor veiligheid en openbare orde - nu te hebben verzameld. Waarschijnlijk was de explosie van deze donderdagochtend de druppel.

Lees verder onder de afbeelding.


20240926 Drienerweg Enschede woningsluiting overlast pand News United Dennis Bakker affiche
Het pand moet gesloten blijven tot tweede kerstdag
Beeld: News United/Dennis Bakker

Op het raam van het overlastpand prijkt nu een affiche met daarop de aankondiging van de woningsluiting. De toegang tot de woning dient de komende drie maanden, tot 26 december, verzegeld te blijven.

Het wetsartikel waarop de sluiting is gebaseerd zegt dat een burgemeester een pand mag verzegelen als door gedragingen binnenshuis de openbare orde ernstig wordt verstoord. Raadslid Mart van Lagen is opgelucht dat aan alle oproepen gehoor is gegeven. "Dit is een ontzettende geruststelling voor omwonenden. Hopelijk hebben zij nu weer een normale nachtrust."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.