Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Capsule voor eerste Buurt- en Kindcentrum in Rijssen: ‘Gemeente investeert komende vier jaar ruim 50 miljoen euro in scholen’

Johan Friso 01
Beeld: Kern van Zuid

Het is een heel ding, die capsule die ingebouwd wordt in de fundering van de nieuwe Johan Frisoschool, benadrukt Bert Tijhof, wethouder onderwijs van de gemeente Rijssen-Holten, in de ochtendshow Twente wordt Wakker.

De wethouder kreeg de capsule, die een royale afmeting heeft, donderdagmorgen 26 september overhandigd door Petra Brouwer, directeur van de Johan Frisoschool, en een aantal leerlingen van de school. De wethouder gaf de capsule weer door aan Mark Schreurs, projectleider bij Bouwbedrijf Lichtenberg. “Een symbolische handeling”, geeft Tijhof aan. Leuk detail: zowel de wethouder als de projectleider waren ooit leerlingen van de Johan Frisoschool.

Feestje

“De overhandiging was een feestje”, aldus Brouwer. “De kinderen hebben de tijdscapsule aangeboden aan de wethouder, het bouwbedrijf gaat er voor zorgen dat de capsule een plekje krijgt in de fundering, waarschijnlijk bij de trap.”

“De kinderen hebben nagedacht welke vragen ze hebben aan de mensen van de toekomst.”

Alles in de capsule...

Brouwer vertelt dat alle groepen iets in de capsule hebben gestopt. “De kinderen hebben nagedacht welke vragen ze hebben aan de mensen van de toekomst, en ze hebben verteld hoe het onderwijs op dit moment bij ons op school is. Er zijn ook foto’s meegegaan in de capsule.”
Naast de school hebben de andere deelnemers aan Kern van Zuid elk ook iets in de capsule gestopt: een wens, een boodschap, iets over hun organisatie.

Contouren zichtbaar

Naast de overhandiging kregen alle kinderen een rondleiding van het bouwbedrijf op de betonvloer die deze week werd gestort. Brouwer: “De contouren van de nieuwbouw zijn al zichtbaar. Zo kunnen we de arena in de centrale hal al goed zien, evenals de plek van de buurthuiskamer. In de directiekantoren hebben de kinderen al op de vloer gestaan. Het leuke was dat alle kinderen een bouwhelm op moesten.”

Liniaal

Voor de oudste leerlingen was er als presentje een liniaal, zodat ze de plattegrond nog eens goed kunnen nameten. De jongste leerlingen kregen een kleurplaat van het nieuwe gebouw.

Bouw op schema

De bouw ligt op schema. Rond de zomervakantie is de oplevering. “Nu het beton gestort is, gaat het bouwbedrijf de hoogte in werken en dat is vanaf de tijdelijke locatie prachtig te volgen.” Er is gebruik gemaakt van het hoogteverschil in het terrein om een rand te maken, waarop de kinderen kunnen zitten kijken.

“Buurt- en kindcentrum waar gemeente, samen met partners, meer voor de buurt kan betekenen.”

Nieuw centrum

De nieuwe school maakt deel uit van het nieuwe centrum ‘Kern van Zuid’, het eerste buurt- en kindcentrum dat in de gemeente Rijssen-Holten gebouwd wordt. Tijhof: “We zijn hier al een tijdje mee bezig. De Johan Frisoschool was aan vervanging toe en op die plek komt dit nieuwe buurt- en kindcentrum, waar de gemeente samen met allerlei partners, zoals kinderopvang en zorginstellingen, meer voor de buurt kan betekenen.”

icon_main_info_white_glyph

Kern van Zuid

Kern van Zuid wordt een gebouw met een buurtcentrum, een school en een kinderopvang onder één dak. Dit gebouw komt op de plek van de Johan Frisoschool.
Kern van Zuid is meer dan alleen een gebouw. Het is een samenwerking tussen de buurt, BuurtKracht, maatschappelijke organisaties, de school en kinderopvang, die samen activiteiten organiseren voor alle inwoners van Plan Zuid.
Kern van Zuid moet een laagdrempelige plek worden, waar bewoners terecht kunnen met onder andere vragen over diverse maatschappelijke onderwerpen. De accommodatie doet ook dienst als buurthuis, van waaruit allerlei activiteiten voor en door de buurt georganiseerd kunnen worden.

Investeren in scholen

De gemeente is niet alleen bezig met het buurt- en kindcentrum, waar de Johan Frisoschool deel van uitmaakt. “We investeren de komende vier jaar meer dan 50 miljoen euro in scholen”, aldus Tijhof. “Op dit moment wordt, naast de Johan Frisoschool, ook de Haarschool in Rijssen vervangen, en worden twee scholen in Holten uitgebreid. We zijn met de uitbreiding bezig van twee scholen in Holten. De komende jaren wordt de school voor voortgezet onderwijs De Waerdenborch in Holten vervangen.”

Over 100 jaar...

Ooit zal ook deze nieuwe accommodatie Kern van Zuid weer gesloopt worden. Brouwer, lachend: “We hopen natuurlijk dat over 100 jaar, als het gebouw aan vervanging toe is, de capsule gevonden wordt en genoten wordt van wat er inzit.”

Johan Friso 02
Beeld: Kern van Zuid
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.