Verkeer
Stuur appje
Zoek

Van mysterieus routekaartje tot oude brandweerauto: Marco zoekt speciale voorwerpen die over Enschede vertellen

Om de 700ste verjaardag van Enschede te vieren, verzamelt historicus Marco Krijnsen allerlei objecten die te maken hebben met de geschiedenis van de stad. In het jubileumjaar wil hij een selectie van honderd voorwerpen tentoonstellen en bundelen in een boek. En daarvoor heeft hij de hulp van Enschedeërs nodig. “Kijk nog eens op zolder.”

“De honderd voorwerpen moeten verrassend zijn en niet te voor de hand liggend”, zegt Krijnsen. “Hoe verrassender en hoe kleiner ze soms zijn, hoe groter het verhaal.” Op dit moment heeft hij al een aantal objecten gevonden, maar hoopt hij de verzameling nog flink uit te breiden.

Na een eerdere oproep in de krant kreeg hij al bijzondere verhalen toegestuurd. In de hoop om nog meer inzendingen te ontvangen, deelt hij een greep uit de verkregen voorwerpen.

‘Fire Groot Roombeek’

”Een heel curieus object”, noemt Krijnsen een de voorwerpen die hij toegestuurd kreeg. Het is een blikje dat in 1997 werd uitgedeeld aan alle mensen die in Roombeek woonden. “Toen waren er plannen voor herbouw van de wijk, genaamd ‘Groot Roombeek’. Daarom kregen de inwoners deze gadget. Er zat vloeistof in, je kon er een lontje in doen en dan had je een lichtje”, zegt de historicus. “Het blikje heette: ‘Fire Groot Roombeek’.” Zeker met de kennis van nu, is het inderdaad een voorwerp dat de wenkbrauwen doet fronzen.

Blikje Fire Groot Roombeek
Het blikje 'Fire Groot Roombeek'
Beeld: Marco Krijnsen

Route naar verbannen KLM-directeur

Tijdens de oorlog wordt KLM-directeur Albert Plesman verbannen naar Enschede. Hij woonde in een huisje op het terrein waar nu de Universiteit Twente is. “Hij mocht daar wel bezoek ontvangen”, vertelt Krijnsen. “Dat ging dan naar Hengelo, waar een KLM-fiets klaarstond en daar was ook een routebeschrijving te verkrijgen. Hierop konden de bezoekers precies zien hoe ze naar het huis van Plesman konden komen.” Het routekaartje is opgenomen in de selectie.

Route naar KLM directeur Plesman
Route naar KLM directeur Plesman
Beeld: Marco Krijnsen

Oudste brandweerauto

Ook kreeg Krijnsen een bericht van de Enschedese brandweer, over een voertuig dat de hulpdienst ter beschikking wil stellen. Deze A-Ford is één van de oudst bewaarde brandweerwagens uit heel Nederland. Ze werden vroeger gebruikt in plaats van de wagens die we nu kennen. Volgens de historicus schijnt de Ford nog te kunnen rijden: “Hij is volgens mij nog gebruikt voor het afscheid van een brandweerman, een paar jaar geleden”, zegt Krijnsen. “Het is een mooie binnenkomer als je aan komt rijden in die auto.”

Brandweerauto
De oudst bewaarde brandweerauto van Nederland
Beeld: Marco Krijnsen

Het stilleven van Torrentius

De historicus vertelt ook over het stilleven dat hieronder is afgebeeld. Een werk dat werd geschilderd in de 17e eeuw en daarna kwijtraakte. Het kunstwerk is het enige van Johannes Torrentius, aangezien de rest van zijn werken verbrand zijn. Pas in 1914 kwam het weer boven water, in Enschede. Het lag stof te verzamelen op de zolder van Firma Saxen. “Dit ronde kunstwerk was gewoon een deksel voor een vat met rozijnen geworden.” Nu wordt het onderdeel van de tentoonstelling.

Schilderij Stilleven
Het schilderij dat een deksel werd
Beeld: Marco Krijnsen

Heb je nog iets liggen dat prima in dit rijtje past? Stuur dan een foto met een uitleg over het voorwerp naar Marco Krijnsen via [email protected]

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.