Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

College Losser: Sluitende begroting, ruimte voor nieuwe investeringen en groeiambitie naar 25.000 inwoners'

Marian Oosterbroek
Marian Oosterbroek, wethouder gemeente Losser
Beeld: Gemeente Losser

De gemeentelijke belastingen worden niet verhoogd in 2025. Dat staat in de begroting 2025-2028 van de gemeente Losser, die vanmorgen, vrijdag 27 september, gepresenteerd werd. Er worden diverse projecten in het dorp Losser en haar kernen ook in 2025 voortgezet, of gestart. Een ambitie is om als gemeente te groeien naar 25.000 inwoners, om ook in de toekomst een krachtige en vitale gemeente te blijven.

Wethouder van financiën Marian Oosterbroek is tevreden over de financiële positie waarin gemeente Losser zich nu bevindt. “We presenteren voor de jaren 2025 en 2028 een structureel sluitende begroting. Ik ben blij om te kunnen zeggen, dat wij de belastingen niet verhogen. We passen uitsluitend de noodzakelijke indexering toe”, zegt ze tijdens de presentatie van de Gemeentebegroting 2025-2028.

Nieuwe investeringen

De begrotingsjaren 2026 en 2027 laten op dit moment nog een structureel tekort zien. Wethouder Oosterbroek: “Door geld uit onze reserves te halen, vangen we deze tekorten op. Ons weerstandsvermogen blijft nog ruim voldoende om eventuele tegenvallers te kunnen opvangen. Het is ons in Losser gelukt om ook in de komende jaren nog voldoende financiële ruimte te creëren voor nieuwe investeringen.”

“We doen ons best om onze uitgaven zo te doen, dat deze het meeste rendement opleveren voor onze inwoners.”

Voorbeelden van speerpunten de komende jaren zijn wonen, klimaatadaptatie, positieve gezondheid, bestaanszekerheid, bestrijding van energie-armoede en het bevorderen van de leefbaarheid in buurten en dorpen. “We blijven onverminderd hard aan de slag met het verder verbeteren van onze mooie Losserse samenleving. En we doen ons best om onze uitgaven zodanig te doen, dat deze het meeste rendement opleveren voor onze inwoners”, aldus Marian Oosterbroek.

Groeiambitie

Wonen en bouwen vraagt de komende jaren de aandacht. Ook al om door te groeien naar die 25.000 inwoners. “Het gaat bij die groei niet alleen om te bouwen voor nieuwe inwoners, maar vooral ook hoe we voor onze inwoners zo bouwen, dat ze kunnen blijven wonen, of langer zelfstandig kunnen blijven wonen. We zijn aan het inventariseren hoe en waar we daar een tandje bij bovenop kunnen doen.”

icon_main_info_white_glyph

Bevolkingsgroei Losser

De bevolking van de gemeente Losser is met 568 personen gestegen van 22.808 personen in 1995 tot 23.376 personen in 2024. Dat is een kleine groei van 2,49 procent.

De woonplaats Losser telt 13.770 inwoners in 2024.
Bron: allecijfers.nl

De gemeente Losser groeide de afgelopen 30 jaar met gemiddeld 19 inwoners per jaar. Als dit het gemiddelde blijft, zou de gemeente er 80 jaar over doen tot 25.000 inwoners te komen.

Aantrekkelijke gemeente

Een extra impuls om van buitenaf nieuwe inwoners aan te trekken is momenteel niet de inzet van de gemeente Losser, geeft Oosterbroek aan. “De gemeente Losser is een heel aantrekkelijke gemeente om te wonen, er komen mensen van buiten hiernaartoe, dat is het probleem niet."

Woonruimte voor alleenstaanden

"We focussen ons op dit moment meer op wat de meest geschikte woningen zijn om te gaan bouwen. We weten dat mensen door willen stromen, kleiner willen gaan wonen, dat er eengezinswoningen weer vrijkomen voor gezinnen. Je hebt een andersoortige bouw nodig. We zijn hier gewend dat er grote twee-onder-een kappers worden gebouwd. De behoefte is anders. De behoefte is veel meer de aangepaste bouw voor de ouder wordende inwoner, maar er zijn ook steeds meer alleenstaanden die woonruimte zoeken. We moeten kleiner bouwen; er is behoefte aan goedkopere woningen.”

“Er zijn verschillende woonvormen mogelijk. Als je meer van hetzelfde doet komen we er niet.”

100 woningen

De gemeente wil daarin niet afwachten. “De groei is een ambitie. Als gemeente willen we niet terug, maar vooruit, ook in de voorzieningen. Niet afwachten, maar zelf actief bouwen. In de begroting staat dan ook dat er in 2025 100 woningen worden toegevoegd.”

Goed woningaanbod

Ook nieuwe woonvormen, zoals Vriendenwoningen, waarbij meerderen personen een woning delen, en woningsplitsing zouden tot de mogelijkheden kunnen behoren. “Er zijn verschillende woonvormen mogelijk. Als je meer van hetzelfde doet komen we er niet. We moeten creatief zijn in wat we aan gaan bieden”, aldus de wethouder.
De gemeente wil in 2025 een volkshuisvestingsprogramma opstellen, om zo tot een kwantitatief en kwalitatief goed woningaanbod te komen. “Dit is een cruciale bouwsteen voor toekomstbestendig wonen en leven in Losser.”

In de raad

De gemeenteraad besluit over de gemeentebegroting tijdens de raadsvergadering van dinsdag 12 november. Daarvoor, in de oordeelsvormende vergadering op 5 november, komen de politieke vragen aan de orde.
De volledige begroting is te vinden op de website van de gemeente Losser www.losser.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.