Verkeer
Stuur appje
Zoek

Het Enschedese Wilminktheater stopt met de Podiumpas

Wilminktheater binnen
Beeld: Laurens Kuipers

Voor 35 euro per maand naar alle theatervoorstelling die je zou willen. Dat is wat de Podiumpas biedt. Of bood: het Enschedese Wilminktheater ziet zich genoodzaakt de samenwerking met de stichting achter de pas stop te zetten. Podiumpasbezitters zijn begin september over dat besluit geïnformeerd.

Enschedeërs kunnen nog tot 13 oktober van een podiumpas gebruikmaken. Daarna zijn theaterproducties niet meer met die kortingspas te bezoeken. Het theater biedt houders van de pas wel korting op een vriendenlidmaatschap, waarmee voorstellingen tegen gereduceerde prijzen te bezoeken zijn.

Bijleggen op kaartjes

Belangrijkste reden voor de beëindiging van de samenwerking met Stichting Podiumpas is dat het theater zegt te moeten bijleggen op kaartjes die via die weg worden gekocht. Dat heeft te maken met hogere productiekosten en rompslomp bij de verwerking. Kaarten die met een Podiumpas worden gekocht, kunnen niet digitaal worden verwerkt.

“Dit is voor ons niet langer werkbaar en acceptabel”

In de praktijk betekent dat dat reserveringen met die cultuurpas bij de kassa worden afgerekend, met lange rijen als gevolg. Soms vertraging van de start van een voorstelling.

Het Enschedese theater stelt in een e-mail aan Podiumpashouders ‘intensieve gesprekken’ te hebben gevoerd met de stichting achter Podiumpas, maar die hebben niet tot een bevredigend resultaat geleid. Dat volgens het Wilmink ‘niet langer werkbaar en acceptabel’.

Alles of niets

Theaters die hun voorstellingen openstellen voor Podiumpashouders zijn verplicht dat voor hun hele programma te doen. Ook als het om grotere - en duurdere - voorstellingen gaat. Dat is aantrekkelijk voor Podiumpashouders, maar daarbij gaat het vaak ook om populaire voorstellingen of concerten die toch wel volle zalen opleveren.

Het Wilminktheater derft met die Podiumpas dus inkomsten voor vaak dure producties. Tegelijkertijd: met het stopzetten van de samenwerking worden die voor Enschedeërs minder makkelijk - of zelfs niet meer - toegankelijk.

‘Zeven keer meer bezoek op stoelen die anders leeg blijven’

Podiumpas werd in 2013 in het leven geroepen, met als doel meer mensen vaker theaters in te trekken. Analoog aan de Museumjaarkaart, die gratis toegang tot Nederlandse musea geeft, en het minder bekende Cineville voor filmtheaters. Volgens Stichting Podiumpas leidde die invoering van de pas tot zeven keer meer theaterbezoek op stoelen die ‘anders vaak leeg bleven’.

De Podiumpas wordt landelijk gefinancierd door onder meer het VSB-fonds en het Cultuurfonds.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.