Verkeer
Stuur appje
Zoek

OM: arrestanten inval Geesteren mogelijk betrokken bij Soevereinenbeweging

De inval die de politie, de Douane en de Fiscale inlichten- en opsporingsdienst gisteren deden in het bedrijfspand van Agri Trader in Geesteren houdt verband met een al langer lopend onderzoek naar radicale soevereinen. Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) vrijdagmiddag bekend.

Bij de inval bij het bedrijf Agri Trader werden de directeur van het bedrijf (61) en zijn vrouw (59) gearresteerd. Daarnaast werden er onder meer sportwagens, boten en landbouwmachines meegenomen. Het OM voegt daar vrijdagmiddag aan toe dat er ook beslag is gelegd op munitie, een kruisboog, gegevensdragers en een grote hoeveelheid documenten over het radicale soevereine gedachtegoed.

icon_main_info_white_glyph

Soeverein gedachtegoed

Mensen die zich soeverein verklaren keren zich af van de overheid en andere (democratische) instituties. De Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) waarschuwde aan het begin van dit jaar al voor de soevereinenbeweging. Aanhangers verspreiden regelmatig onjuiste verhalen over kwade intenties van overheden en politici. Zij geloven in meer of mindere mate in een kwade elite, die zich in de overheid, wetenschap en media heeft genesteld en daar de scepter zwaait. Dit gedrag kan op de langere termijn de democratische rechtsorde ondermijnen.

Veruit de meeste soevereinen handelen in beperkte mate naar hun gedachtegoed. Ze weigeren bijvoorbeeld zorgverzekeringen of boetes te betalen, maar nemen nog wel op andere wijze deel aan de maatschappij. Een gering deel is echter bereid geweld te gebruiken tegen overheidspersoneel. (bron: nctv.nl)

De directeur van Agri Trader en zijn vrouw lijken betrokken bij een lokale militie van de soevereinenbeweging, zo verklaart het OM. De Geesterenaar kwam al eens eerder in de publiciteit toen hij betrokken was bij een incident met een shovel tijdens de boerenprotesten in Den Haag van 2023.

In maart 2024 begon op basis van informatie van de AIVD een strafrechtelijk onderzoek naar een radicale minderheid binnen de soevereinenbeweging. Eerder dit jaar werden in dat onderzoek al zeven verdachten aangehouden, waaronder een 44-jarige man uit Deventer, een 54-jarige man uit Schalkhaar en een 25-jarige man uit Wijhe.

Volgens het OM plande de Deventenaar een aanslag op de burgemeester van zijn stad. De verdachten maken waarschijnlijk deel uit van de organisatie Common Law Nederland (CLNE), een uit Amerika overgewaaide extremistische beweging. De man uit Deventer had daar de functie van sheriff, wat hem naar eigen zeggen de mogelijkheid gaf het recht in eigen handen te nemen.

20240927 AGRI GEESTEREN 1
Lees ook
Grootschalige inval bij Geesterens bedrijf; dure sportwagens, motoren en zelfs biljart is meegenomen
Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.