Verkeer
Stuur appje
Zoek

Dave Borghuis organiseert Enschedees hackfestival: de zoektocht naar alternatieven voor big-tech

Er is niets illegaals aan hacken. De term heeft – niet in de laatste plaats door slordig gebruik in de media – een lading gekregen die niet past. Dat vindt in elk geval Dave Borghuis, initiatiefnemer en leidsman van TukkerLab, het Enschedese platform voor lui die het leuk vinden om te spelen met techniek.

Dat spelen heeft ook een serieuze kant, als je naar Borghuis luistert. Algoritmen bepalen in steeds belangrijker mate wat we zien, kopen, denken en doen. Maar niemand die precies weet wat ze doen en met welk doel. Social-mediaplatforms bestaan ervan en laten niet in de keuken kijken.

Hackers, zoals Borghuis, storen zich aan dat gebrek aan transparantie, zijn zich bewuster van de risico’s en zoeken alternatieven. Of ze ontwikkelen ze. Open-source, zonder winstoogmerk, niks geheimzinnigs aan. “Om de wereld een beetje beter te maken”, zegt de Enschedese hacker zelfs.

Dave Borghuis c Ernst Bergboer 1
Lees ook
Nieuw Enschedees festival ‘HackFest’ ontleedt en bevraagt technologie

HackFest, dat dit weekend de eerste editie beleeft, is op diezelfde leest geschoeid. Het festival wil iedereen die geïnteresseerd is in dat brede veld van moderne techniek laten zien waar hackers als Borghuis nou eigenlijk mee bezig zijn. En waarom

icon_main_info_white_glyph

HackFest

28 en 29 september, drukpershal

Getfertsingel 41, Enschede

Informatie over toegang en programma is online te vinden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.