Verkeer
Stuur appje
Zoek

Koffie, worteltaart of een goed gesprek: het kan allemaal bij het vernieuwde Huis van Verhalen in Enschede

20240928 Hadassa Meijer opening Huis van Verhalen 2
Beeld: Kaya Minnegal/1Twente

Het vernieuwde Huis van Verhalen is zaterdagochtend officieel geopend. De organisatie betrekt vanaf nu een groter deel van Prismare. Zo komt er eindelijk weer invulling voor het restaurant in het gemeenschapshuis aan de Roomweg. “Slapeloze nachten, maar ook heel trots.”

Het Huis van Verhalen in Roombeek is ontstaan na de vuurwerkramp. Nog altijd is het de plek om te praten over 13 mei 2000. Maar, de organisatie wilde meer. En dus werden de plannen uitgebreid: niet alleen een plek om te praten over die ramp, maar een buurthuis 2.0, waar je voor alles en nog wat terecht kan. En niet geheel onbelangrijk: de kantine gaat uitgebreid gebruikt worden voor het maken van lekkernijen.

Een cadeautje

Het begon allemaal met een vraag van De Woonplaats, die het pand aan de Roomweg beheert. “We werden gevraagd of wij ideeën hadden voor de invulling van de lege ruimte in Prismare. Met name voor het restaurant, dat al lang stil staat. We hebben er even over nagedacht, maar zeiden snel ja”, vertelt Meijer eerder in 1Twente Vandaag.

Foto thumbnail hadassa meijer huis vol verhalen neemt prismare over
Lees ook
Huis van Verhalen begint sociaal restaurant in Enschedees wijkcentrum Prismare

Een andere samenwerkingspartner is de gemeente Enschede. Wethouder stadsdeel Noord, Arjan Kampman opende zaterdagochtend de vernieuwde huiskamer van Roombeek. “Het idee van Huis van Verhalen kwam voor ons als een cadeautje. We waren als gemeente al ruime tijd bezig om Prismare weer levendig te maken. Zonder Hadassa was dit niet gebeurd. Het is echt een topwijf, om het maar even zo te zeggen.”

“We willen de wortels van onze organisatie niet verliezen”

Zo’n zestig vrijwilligers knapten de kantine in het pand aan de Roomweg volledig op. Van het verven tot het ophangen van lampen. De wethouder complimenteerde de groep daarvoor. “We hebben dit te danken aan een grote groep vrijwilligers, zonder hen was dit nooit gebeurd. Het gaat om samen leven, we hebben elkaar knetterhard nodig. Het is een doel voor ons als gemeente, maar dat kunnen we niet alleen.”

Slapeloze nachten

Huis van Verhalen blijft een plek om te kunnen praten over de vuurwerkramp. “We willen de wortels van onze organisatie niet verliezen”, vertelt Meijer. Maar, de organisatie wil zich niet meer alleen op die groep richten. “We willen een laagdrempelige plek zijn, waar iedereen welkom is.” De directrice van de club is vol lof over ‘haar’ vrijwilligers, met wie ze de afgelopen weken hard werkte aan het realiseren van de nieuwe plek. “Ik heb slapeloze nachten gehad, maar ik ben heel trots.”

Lees verder onder de afbeelding.


  • 20240928 Arjan Kampman Huis van Verhalen
    Wethouder Arjan Kampman opent het vernieuwde Huis van Verhalen in Roombeek
    Beeld: Kaya Minnegal/1Twente
  • 20240928 opening huis van verhalen sfeer
    Wethouder Arjan Kampman opent het vernieuwde Huis van Verhalen in Roombeek
    Beeld: Kaya Minnegal/1Twente

Van dinsdag tot en met vrijdag kun je binnen komen lopen voor een kopje koffie, een goed gesprek of stuk eigen gemaakte worteltaart. Op maandagavond kun je nog altijd aanschuiven voor de buurtmaaltijd. En, er gebeurt nog veel meer. Voor de hele agenda kun je terecht op de website van Huis van Verhalen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.