Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Expositie over Wierdense zangkoren vroeger en nu: in foto's, filmbeelden, geluid en tenue

240812 foto expositie Wierdense zangkoren
Beeld: Historische Kring Wederden

‘De Wierdense zangkoren, zingen voor je plezier’ is het thema van de nieuwste expositie van de Historische Kring Wederden. “Als je ooit gezongen hebt in Wierden, kom kijken of je ergens op een foto staat; foto’s zijn er volop”, vertelt bestuurslid Leta Evers-Meijer in de ochtendshow Twente wordt Wakker.

De leden van de expositiewerkgroep van de historische kring kozen deze keer de zangkoren als thema. “De werkgroep gaat altijd op zoek naar nieuwe thema’s in Wierden, of het nu om voetbalverenigingen gaat of carnavalsverenigingen en in dit geval de zangkoren.”

Audiofragment
Expositie "Koren in Wierden" | Leta Evers
"Wierden telde veel koren"

25 zangkoren

Als het thema vaststaat, gaat de werkgroep op onderzoek uit. “Wat is er, en wat was er in Wierden. Er blijken 25 zangkoren in Wierden te hebben bestaan. Op dit moment zijn er ongeveer 9 of 10 minder, maar de expositie gaat over die 25 zangkoren”, benadrukt Evers. “Dat betekent voor de bezoeker, als je ooit met plezier gezongen hebt in Wierden, kom kijken of je ergens op een foto staat, want die zijn er volop.”

“In de expositieruimte is een religieus hoekje ingericht, met onder andere een Gregoriaanse zangboek.”

Geluid en beeld

Daarnaast zijn er geluidsopnames en beeldopnames van verschillende zanggroepen en is er ook koorkleding te zien.” Niet alleen van bestaande zangkoren, ook van koren die niet meer te bestaan is materiaal te zien.

Zingen vanuit arbeidsverleden

Evers: “Als je de geschiedenis induikt, zie je dat de oudste zangkoren vaak zijn ontstaan vanuit de kerken. In de expositieruimte is een religieus hoekje ingericht, met onder andere een Gregoriaanse zangboek. Maar ook vanuit het arbeidsverleden, vanuit de vakbonden, zijn koren ontstaan.

Tegenwoordig heb je ook de gelegenheidszangkoren, bijvoorbeeld de Golden Oldies, die jaarlijks terugkomen in Wierden, en waar mensen zich per keer voor kunnen inschrijven.”
Voor de liefhebber staan piano en orgel klaar om bespeeld te worden; meezingen voor je plezier mag uiteraard!

Informatie

De gevarieerde expositie in het pand aan de Appelhofdwarsstraat 2 is tot en met 21 december 2024 te zien: iedere woensdag tot en met vrijdag van 14.00 6ot 17.00 uur en op zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur.

De toegang is gratis. Koffie en thee staat klaar. Een vrije gift wordt op prijs gesteld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.