Verkeer
Stuur appje
Zoek

Verbinding slingert je om de oren op Hart van Zuid Festival in Hengelo

2024029 Hart van Zuid 5
Het was gezellig druk op de tweede editie van het Hart van Zuid Festival
Beeld: Kaya Minnegal/1Twente

Het is goed toeven op het terrein van Broedplaats Oogst in Hengelo zaterdagmiddag. De organisatie van het Hart van Zuid Festival heeft alles uit de kast getrokken om het de bezoekers naar hun zin te maken: tasjes pimpen, een voorstelling bezoeken of gewoon een biertje drinken in de zon (of de regen). Er is voor ieder wat wils.

Het festival is een initiatief van Metropool, Schouwburg Hengelo, Oyfo Kunstenschool & Techniekmuseum en Broedplaats Oogst, in samenwerking met Studio15 Hengelo, Kunstwerkplaats De Möllerwerf en SkateLAB. De partijen zochten verbinding met elkaar en daardoor ontstond er op organische wijze een mix van beeldende kunst, theater, muziek en interactieve installaties. Het is de tweede keer dat het festival wordt georganiseerd. Het thema dit jaar is identiteit, zowel van het individu als van de wijk in wording Hart van Zuid.

230923 hart van zuid festival rosie meyer STILL
Lees ook
Hengelo's Hart van Zuid Festival toont vele gezichten: 'Het leven is toch ook een lach en een traan?'

Bij binnenkomst begint de ervaring al: de gastvrouw drukt elke bezoeker een gekleurde bal in handen, met de vraag of de ontvanger de bal van zijn of haar leeftijd kan voorzien alvorens hem in een van de 'leeftijdsbakken' te gooien. “Zo kunnen we naderhand tellen hoeveel mensen er zijn geweest, en in welke leeftijdsgroep.”

Lees verder onder de afbeelding.


2024029 Hart van Zuid 10
De bakken waarin de ballen met daarop eenieders leeftijd gegooid mochten worden.
Beeld: Kaya Minnegal/1Twente

Een stukje verderop staat een kleurrijke mevrouw in een hoepelrok. Kostuumontwerper Karin Arts maakt, samen met de bezoekers, een Mexicaanse slinger. Hoe ze daarbij komt? “In Mexico maken ze van deze kleurrijke slingers, gewoon met de hand. Dat vond ik zo leuk. Hier doen we dat niet. Hier gaan we gewoon naar de winkel en kopen we kant-en-klare vlaggetjes.” Het is duidelijk: dat vindt ze maar niks.

Lees verder onder de afbeelding.


  • 2024029 Hart van Zuid 02
    Kostuumontwerper Karin Arts maakt een slinger samen met de bezoekers
    Beeld: Kaya Minnegal/1Twente
  • 2024029 Hart van Zuid 01
    Kostuumontwerper Karin Arts maakt een slinger samen met de bezoekers
    Beeld: Kaya Minnegal/1Twente

“We zijn ermee begonnen in coronatijd. Toen moest je nog afstand houden, vandaar de hoepelrok”, lacht de kostuumontwerpster. “Het leuke is dat ik het niet alleen doe, maar samen met de bezoekers. We vragen iedereen om – het thema van het festival indachtig – iets te knippen in de lapjes stof. Zo maken we samen de slinger.” Het meterslange eindresultaat blijft na het festival beschikbaar voor de wijk.

“Kinderen begrijpen het misschien allemaal wel beter dan wij.”

Midden op het terrein staat een klein tentje, met aan weerszijden een ingang en een bordje: Theater voor Twee. Het maakt veel mensen nieuwsgierig. Wat gebeurt er in dat kleine tentje? Het concept komt van Bastiaan van den Berg: “De bedoeling is dat je naar binnen gaat, gaat zitten en met elkaar in gesprek gaat.”

Binnenin het minitheatertje hangt een rolgordijn. Als je dat omhoog rolt, zie je wie er tegenover je zit. Aan de hand van opdrachten en voorwerpen ga je – het liefst met een vreemde – in gesprek.

Lees verder onder de afbeelding.


2024029 Hart van Zuid 07
Het spannende Theater voor Twee.
Beeld: Kaya Minnegal/1Twente

“Bibliotheek Hengelo vroeg mij om iets te ontwerpen, om in gesprek te gaan met elkaar. Het is belangrijk, zeker nu er zoveel polarisatie is.” Het tentje trekt veel kinderen aan, maar dat is niet bewust. “Als maker ben ik veel bezig met de waaromvragen. Dat doe ik het liefst op een speelse manier. En ja, dat trekt kinderen aan. Het is niet per se mijn bedoeling, maar ach, kinderen begrijpen het misschien allemaal wel beter dan wij.”

Het trekt heus niet alleen maar kinderen hoor. Een man die een tiental minuten in het theatertje heeft gezeten, tegenover drie pubers, roept enthousiast als die naar buiten komt: “Wat een briljant idee dit, ga hier mee door!”

En nog veel meer...

Het hele festival ademt verbinding. Zo kun je onder andere luisteren naar verhalen van Hengeloërs in de stadsbus, kun je een vraag stellen aan het ‘vraagbaken’, meewerken aan de Krant van Zuid en kleien met kinetisch zand. En natuurlijk wordt er gegeten, gedronken en heel veel gedanst.

  • 2024029 Hart van Zuid 03
    Beeld: Kaya Minnegal/1Twente
  • 2024029 Hart van Zuid 04
    Beeld: Kaya Minnegal/1Twente
  • 2024029 Hart van Zuid 08
    Beeld: Kaya Minnegal/1Twente
  • 2024029 Hart van Zuid 09
    Beeld: Kaya Minnegal/1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.