Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Met rijksbijdrage van € 677.000,- bouwt Oldenzaal aan toekomst op ‘fundamenten van verleden’

Westwal Singelpark
Zo zou het deelgebied Westwal van het Singelpark er uit kunnen zien, mede dankzij een rijksbijdrage van € 677.000,-.
Beeld: Gemeente Oldenzaal

Een mooie impuls voor het project ‘Singelpark’ in Oldenzaal: Met een rijksbijdrage van € 677.000,- kan de gemeente de lokale geschiedenis en de archeologie verder tot leven brengen. Wethouder Evelien Zinkweg is blij met de bijdrage uit het programma Erfgoed Deal. “Zo bouwen we aan de toekomst, op de fundamenten van ons verleden."

Het geld is specifiek bedoeld voor de uitvoering van de fase Westwal van het project ‘Singelpark’. Met de herontwikkeling hiervan is inmiddels een begin gemaakt, nu het eerste gedeelte – bij De Vijfhoek – is afgerond. Het deelgebied Westwal loopt van de Deurningerpoort naar de Steenpoort en omvat daarmee de locaties van twee van de drie voormalige stadspoorten.

Middeleeuwse fundamenten

In de Middeleeuwen was Oldenzaal een regionaal religieus en handelscentrum. Grachten, een muur en wallen beschermden de stad. Er waren drie poorten: de Deurningerpoort, de Steenpoort en de Bisschopspoort. De muur en de poorten werden in de loop van de tijd afgebroken en de grachten gedempt, maar het middeleeuwse stratenpatroon van de stad bleef behouden. Op deze ‘fundamenten uit het verleden’ wordt nu - in een rondje om het centrum - gewerkt aan het Singelpark.

Archeologisch proefonderzoek

Nu de Erfgoed Deal is toegekend, is de volgende stap een archeologisch proefonderzoek. Dit gebeurt op plaatsen die kansrijk zijn om historische resten aan te treffen. De uitkomsten van dit onderzoek zijn medebepalend voor de gebiedsinrichting. In deze fase van het Singelpark is ‘spelen’ het thema. Daarbij wordt gedacht aan speeltoestellen die verwijzen naar de geschiedenis of die zijn verbonden met de archeologie.

Leidende rol voor erfgoed

Wethouder Evelien Zinkweg: “Dankzij de Erfgoed Deal kunnen we in het Singelpark meer ruimte geven aan ons erfgoed. Met het deelproject ‘van Deurningerpoort naar Steenpoort’ zetten we archeologie voorop als inspiratiebron voor toekomstige ruimtelijke projecten. We willen hiermee laten zien dat erfgoed een leidende rol kan spelen in planontwikkeling, vanaf de allereerste schets.” De rijksbijdrage is ook een mooie aanvulling op de 750.000 euro die de gemeente Oldenzaal heeft vrijgemaakt voor projecten die een bijdrage leveren aan het verstevigen van de culturele en historische waarden van de stad.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.