Extinction Rebellion riep maandagavond de stad en - dat vooral - de Enschedese gemeenteraad op om een stok te steken voor de bouw van bungalows aan de recreatieplas. Eerder deze maand protesteerde de milieubeweging al op het Rutbeek zelf.
De bouw van 250 vakantievilla’s aan het Rutbeek roept al tijden weerstand op. Omwonenden, recreanten en natuurliefhebbers vrezen teloorgang van de ecologische en recreatieve functie van het gebied.
De ontwikkeling van het vakantiehuisjesproject ligt inmiddels niet meer bij de politiek op tafel, maar bevindt zich in het proces van vergunningaanvragen. De hoop van tegenstanders van de plannen van ontwikkelaar Paul van der Meché ligt dan ook niet bij de Enschedese politiek, maar in juridische bezwaren tegen vergunningaanvragen.
De demonstranten liepen vooral te hoop om de notie dat de recreatiebungalows vooral gebruikt gaan worden voor de ‘happy few’ èn de gevolgen van de aanleg - inclusief ontsluiting - van het park voor het gebied.
Nathalie Baartman droeg een column voorin, waarin zij geen spaan heel hield van het gemeentelijke beleid. ‘Een flink staaltje volksverlakkerij’, noemde de Twentse cabaretier het. Daarmee doelde ze op de tegenstelling tussen het gemeentelijke beleid om Enschede te vergroenen en het politieke besluit om groen licht te geven voor de ontwikkeling van een bungalowpark in het groen. ‘Daar valt niet tegenop te tegelwippen.’
Lees verder onder de afbeelding.
‘Ome Bennie kan in z’n achtertuin wel zestien stoeptegels vervangen voor een stel geinige vetplantjes, maar ome Bennie is niet gek. Hij hoeft geen korting op de aanschaf van een regenton als de gemeente even later met een bulldozer het kwetsbare groen vanaf de idyllische Hegebeekweg aan gort hakt. En als de zoon van ome Bennie nou zo’ bungalowtje kon huren, dan was het misschien aan ander verhaal…’
Een mogelijk referendum over de plannen voor de bouw van recreatiewoningen bij het Rutbeek werd in juni om procedurele redenen door de gemeenteraad weggestemd. Van der Meché heeft al jaren een vergunning voor de bouw van 290 kleinere huisjes. Een meerderheid van de raad vond vraag of dat er 290 of 250 kunnen en mogen worden niet passen binnen de kort ervoor aangenomen referendumverordening.
De gemeenteraad nam wel een motie aan die de ondernemer verplicht om binnen vier jaar alle benodigde vergunningen bij elkaar te hebben en te zijn gestart met de bouw.