Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschede krijgt een Nachtraad (met een nachtburgemeester)

Linsey van der Veen raadszaal
Linsey van der Veen (D66) verdedigt het mede door haar ingediende voorstel voor een Nachtvisie in de Enschedese gemeenteraad.
Beeld: Ernst Bergboer

De Enschedese gemeenteraad stemde maandagavond met een grote meerderheid voor een voorstel dat de nachtcultuur in Enschede een boost moet geven. Onderdeel van die ‘Nachtvisie’ is de instelling van een Nachtraad, aangevoerd door een nachtburgemeester.

De aangenomen Nachtvisie kwam tot stand op initiatief van de PvdA en D66, en is gevoed door een brede vertegenwoordiging van nacht- en cultuurpartijen in de stad. Behalve de instelling van een Nachtraad, mikt de visie ook op onder meer veiligheid en samenwerking tussen gevestigde horeca- en cultuurpartijen en alternatieve nachtcultuur.

De Nachtraad

Spil in de hele Nachtvisie is een soort gemeenteraad van de nacht, voorgezeten door een burgemeester van de nacht. Die laatste bestaat al - in de persoon van Annebel Bunt -, maar krijgt in de nieuwe plannen een meer formele status. Inclusief een ambtstermijn - vijf jaar - en een vergoeding. Daarbij krijgt Nachtraad, waar dat nodig is, ambtelijke ondersteuning.

Poppodium Metropool en de horecavereniging krijgen een zetel in die nachtraad, net als vertegenwoordigers van de alternatieve nachtcultuur. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan Nightclub Collective Enschede (NiCE), een collectief cultuurmakers dat plek zoekt voor een alternatieve nachtclub in de stad.

Impuls nachtleven nodig

De initiatiefnemers en indieners van het voorstel - Marijn Ouwehand (PvdA) en Linsey van der Veen (D66) - vinden, net als de bezoekers van de sessies waarin ideeën voor een nachtvisie werden verzameld, dat Enschede een opleving van nachtcultuur nodig heeft. “Wij zijn de grootste stad van Overijssel”, stelde Van der Veen. “Willen we een aantrekkelijke stad zijn voor iedereen, dan hebben we een bruisend nachtleven nodig. En daar ontbreekt het aan.”

Linsey van der Veen - Marijn Ouwhand - Annebel Bunt - raadszaal
Lees ook
Enschedese ‘Nachtvisie’ oogst politieke bijval op inhoud en ideeën, maar vragen over centen en uitvoering

Dat was een grote meerderheid van de gemeenteraad met haar eens. Het initiatiefvoorstel werd met 31 tegen 8 stemmen aangenomen. CU, CDA, FVD en PVV stemden tegen.

Proef van twee jaar

Bij een eerder debat over het voorstel was er sympathie, maar leefden er met name vragen over de financiële dekking en de effectiviteit. In het maandagavond aangenomen voorstel gaat het om een proef van twee jaar die wordt gedekt vanuit het werkbudget van de gemeenteraad.

In (of net na) 2026 brengt de gemeenteraad in kaart of de Nachtvisie het beoogde doel (voldoende) heeft bereikt en besluit of de Nachtraad een blijvertje zal zijn of niet. Het is in de komende twee jaar aan die Nachtraad om de aangenomen visie te vertalen in plannen voor concrete uitwerking.

Het is de tweede keer in deze raadsperiode dat volksvertegenwoordigers zelf met een voorstel komen. Eerder dit jaar diende PVV'er Hidde Heutink een voorstel voor een referendum in. Ook dat voorstel werd aangenomen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.