Verkeer
Stuur appje
Zoek

Almelose woonwagenfamilie is wanhoop nabij en plaatst borden langs de weg: 'Binnen twee uur weer weggehaald'

20240930 gemeente almelo woonwagens
Het bord dat zaterdag in Almelo langs de weg naar Mariaparochie was geplaatst
Beeld: 1Twente

Drie jaar en evenveel ordners vol brieven en e-mails verder is het geduld van Willem Rast en Jennie Haverhoek op. De woonwagenplekken waar het stel al jaren naar uitkijkt blijken niet de plekken te zijn die hen was beloofd. ”Ja, die borden met een sneer naar de gemeente heb ik geplaatst.”

Het maakt Willem Rast niet meer uit dat iedereen weet wie zaterdag in alle vroegte om 5 uur die borden in de grond heeft geslagen. De gemeente Almelo werd behoorlijk op de korrel genomen en de aantijgingen gaan ver: van beschuldiging van discriminatie jegens woonwagenbewoners tot het toepassen van een sterfhuisconstructie en uitstelbeleid. En daar hebben ze gruwelijk last van, geeft Willem aan. ”Het zijn misschien harde teksten en het klinkt niet allemaal even netjes wat op dat bord staat. Maar het is wel ons gevoel van hoe de gemeente met woonwagenbewoners omgaat.”

Verzonnen intentie

Op het bord staat ook vermeld dat Almelo als eerste stap woonwagenplekken gaat creëren in Noord Oost. Die intentie van de gemeente is nergens terug te vinden. Rast: ”Klopt. Heb ik verzonnen. Waarom denk je dat die borden twee uur later al zijn verwijderd? Omdat bewoners uit die omgeving hebben gebeld. Ze willen gewoon geen woonwagenplekken in hun buurt. Ze schrikken ervan dat er woonwagenbewoners naast hen komen wonen en klimmen meteen in de telefoon. Zo gaat dat.”

“Het realiseren van woonwagenplekken gaat altijd gepaard met vooroordelen”

Volgens Willem en Jennie is het creëren van woonwagenplekken een gevoelig onderwerp. ”En dat heeft de wethouder ook letterlijk zo tegen ons gezegd. Het realiseren van nieuwe plekken voor woonwagenbewoners gaat altijd gepaard met vooroordelen, vertelde hij. Wanneer je daar als gemeente rekening mee houdt, is dat gewoon discriminatie. Ons zijn dingen beloofd en die zijn niet nagekomen, omdat wij vermoeden dat dit erachter zit.”

“Laten we een ding heel duidelijk stellen: voor de gemeente Almelo zijn alle Almeloërs gelijk”

De wethouder is Jan Martin van Rees. Met hem zijn Willem en Jennie al sinds 2021 in gesprek over de 4 plekken in de nieuwe wijk Parkbuurt. Van Rees wijst alle aantijgingen van discriminatie jegens woonwagenbewoners pertinent van de hand. ”Laten we een ding heel duidelijk stellen: voor de gemeente Almelo zijn alle Almeloërs gelijk. Of je nu in een gewoon huis woont of in een woonwagen, het maakt echt niet uit. En ook is iedereen welkom in Almelo. Deze familie heeft een brief gekregen met de toezegging van de 4 woonwagenplekken in Parkbuurt. Dat wordt allemaal keurig geregeld.”

Betrokkenheid beloofd

Zo blij als ze drie jaar geleden waren met de toezegging van de 4 woonwagenplekken voor de hele familie, zo teleurgesteld zijn ze nu de nieuwbouw van Parkbuurt met 4 woonwagenplaatsen is gelanceerd. ”Ons was beloofd dat we bij dat proces werden betrokken. In het begin waren dat best fijne gesprekken. We wonen nu 16 jaar in dit huis hier in Almelo en hebben altijd de wens gehad terug te kunnen naar een woonwagen. Daar zijn we in opgegroeid. En het leek er eindelijk van te komen. Totdat we ineens niets meer hoorde en de communicatie heel stroef via mail en post begon te verlopen.”

Te ingrijpende aanpassing

Waar kan het dan fout zijn gegaan? Jennie en Willem blijven erbij dat de gemeente haar beloftes niet nakomt. De wethouder denkt daar echt anders over en vermoedt dat er door een te hoog verwachtingspatroon ruis op de lijn is ontstaan. Zo stond de kavelgrote van 1100 vierkante meter voor de 4 plekken vast. ”De mensen hebben een verzoek ingediend voor 1300 vierkante meter. Die 200 vierkante meter extra is een te ingrijpende aanpassing voor parkeren en de waterhuishouding in de plan. We hebben dat goed onderzocht en het is onmogelijk te realiseren.”

Het stel stuurde in september een brief naar alle raadsfracties met al hun grieven en onvrede over de voortgang van het proces. Bert Hümmels van Leefbaar Almelo laat desgevraagd weten de brief te hebben gelezen. ”In een reactie heb ik deze mensen laten weten dat ik ook vind dat het allemaal veel te lang duurt. Ook al kunnen ze in 2026 hun nieuwe woonwagen betrekken, dan wil dat wel zeggen dat ze nog twee jaar moeten wachten. En ze zijn al 16 jaar bezig met de zoektocht naar een woonwagenplek.”

“De overheid heeft meerdere belangen te dienen, de burger heeft alleen zijn eigen belang en dat maakt het altijd lastig”

Hümmels zegt dat je misschien eerst de woonwagenplekken had moeten realiseren en daarna met de nieuwbouw beginnen. ”Daar moet wel politieke steun voor zijn en die is er niet.” Hümmels benadrukt dat hij voor beide kanten van het verhaal begrip kan opbrengen. ”Burgers gaan ervan uit dat de overheid z’n best doet om het voor ze te regelen. Waar de gemeente vaak rekening moet houden met allerlei verschillende belangen en de vaart er daardoor uitgaat, heeft die burger alleen zijn eigen belang. Dat maakt het altijd lastig."

Alles gedaan als gemeente

Wethouder Van Rees zegt Willem en Jennie ook te begrijpen, maar dat er niet meer inzit dan wat het nu is. ”We hebben ze laten weten dat ze de 4 plekken krijgen. En daarvoor hebben we alles gedaan wat we als gemeente voor ze konden doen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.