Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengeloërs doodelen samen een 'Kunstwerk van Iedereen' op schutting horecawand

Roel Dikken noemt zichzelf 'maar een onderdeel' van wat er zaterdag gaat gebeuren op het evenementenplein in Hengelo, maar dan is hij misschien net iets te bescheiden. Zijn manier van tekenen ('doodelen') moet namelijk anderen over de streep trekken om mee te werken aan het 'Kunstwerk van Iedereen', dat die dag moet gaan verschijnen op de bouwhekken voor de in aanbouw zijnde horecawand.

Hengeloër Roel Dikken, die de kost verdient als zzp'er in de marketing, heeft een passie: als jamkaReD uit hij zich door te 'doodelen'. Hij legt uit: "Je weet dan van tevoren niet wat je gaat tekenen. Je vertrouwt erop dat er na elke lijn een volgende komt."

“Probeer niet te tekenen wat er in je hoofd zit, maar teken vanuit je hart.”

Dikken heeft makkelijk praten: bij hem komt er altijd een volgende lijn. "Haha, dat klopt. Maar iedereen kan het. Probeer niet te tekenen wat er in je hoofd zit, maar teken vanuit je hart. Daarbij ga ik de mensen zaterdag helpen. Kinderen kunnen dat vaak beter dan volwassenen. Die zijn het verleerd."

Selfmade

Over 'leren' en 'verleren' gesproken, Dikken leerde het zichzelf: "Ik ben selfmade. Heb geen AKI gedaan ofzo. Mijn inspiratie haal ik uit het werk van leden van de Cobra-groep en Kandinsky."

Rekbare tijd

Hij heeft Indonesische roots. Vandaar zijn artiestennaam. "'Jam karet' betekent 'rekbare tijd'. De Spanjaarden zouden het 'mañana, mañana' noemen. Neem de tijd voor dingen. In Nederland zijn we dat kwijt geraakt. Door mijn initialen 'RD' erin te stoppen, heb ik er jamkaReD van gemaakt."

icon_main_info_white_glyph

Kom langs en doe mee!

Het 'Kunstwerk van Iedereen' is een initiatief van Wijkracht en Bibliotheek Twente in het kader van de Week van de Ontmoeting, een spin-off van de landelijke Week tegen Eenzaamheid. Op zaterdag 5 oktober van 10.00 tot 17.00 uur kan iedereen mee doodelen. Deelname is gratis en aanmelden hoeft niet.

Namens Bibliotheek Twente legt Rinske Zevenbergen uit hoe het kunstwerk tot stand moet komen: "Je kleurt mee op een vierkant paneel van 20 bij 20 centimeter. Roel helpt de deelnemers daarbij. Alle individuele bijdragen worden vervolgens tot één groot kunstwerk samengevoegd, waarbij de panelen zowel verticaal als horizontaal worden gemonteerd. Het eindresultaat: een groots, gezamenlijk kunstwerk, dat symbool staat voor verbinding en samenwerking."

“De auto van mijn moeder heb ik onder handen genomen, maar ik teken ook op jassen, flessen wijn en telefoonhoesjes.”

Roel Dikken doodelt overal op. Op muren, ramen, kledingstukken. Hij heeft z'n stiften altijd bij zich, ook exemplaren met afwasbare inkt. "De auto van mijn moeder heb ik onder handen genomen, maar ik teken ook op jassen, flessen wijn en telefoonhoesjes. Je kunt het zo gek niet bedenken."

Schouwart

De Hengelose cultuurmakelaar Jessie von Piekartz vroeg hem voor het 'Kunstwerk van Iedereen'. Ze kende Roels werk via Instagram en zijn expositie eerder dit jaar bij Schouwart in Schouwburg Hengelo. "Het idee voor het kunstwerk hadden ze al en toen ze iemand zochten om het te begeleiden dacht Jessie direct aan mij. Leuk, toch?"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.