Verkeer
Stuur appje
Zoek

Jubileumboek Normaal in een paar dagen uitverkocht: ‘Een reis door 50 jaar Nederland’

Feesten als wilde beesten
Beeld: Dolf Ruesink

Gooien met bier, varkensraces, moddergevechten en natuurlijk muziek maken: al 50 jaar is dit het leven van de leden van Normaal. De Achterhoekse boerenrockband viert dit jaar haar jubileum. Reden genoeg voor Haaksbergenaar Dolf Ruesink om een uitgebreid concert- en fotoboek over de band samen te stellen: 'Feesten als wilde beesten'.

De concerten, die bij de fanatieke aanhangers ‘veldtochten’ worden genoemd, zijn sinds jaar en dag razend populair. En dat ziet Ruesink terug in de boekverkoop: “Er is enorm veel belangstelling uit het hele land”, vertelt Ruesink.

Deze belangstelling zorgde voor nogal wat stress bij de uitgever. “Ik had een ernstig verontruste uitgever aan de telefoon. Het boek was namelijk na een paar dagen al uitverkocht. Alle 3.000 exemplaren.”

“Cultuur, geschiedenis, aardrijkskunde: het boek is alles in één”

Dit succes komt voor Ruesink niet geheel onverwacht. “Ik had er zelf al wel een heel goed gevoel bij. In 1990 had ik al een boek over de band geschreven (Wat is Normaal?, red.), dat erg goed verkocht werd.”

Dit boek is veel completer en uitvoeriger, volgens Ruesink: “Het boek is heel beeldend, een reis door 50 jaar Nederland: cultuur, geschiedenis, aardrijkskunde, alles in één.”

Dolf Ruesink en Jan Manschot schreven ooit samen een boek
Lees ook
Door de ogen van een høker: Twentenaar schrijft boek over 50 jaar Normaal

Bij het maken van het boek had Ruesink maar één uitgangpunt: “Veel foto’s van høkers, minder van de groep zelf. Anders zou het het zoveelste boek over Normaal zijn geworden.”

Dolf Ruesink
Dolf Ruesink in de studio van 1Twente ten tijde van de presentatie van een van z'n eerdere boeken.
Beeld: 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.