Verkeer
Stuur appje
Zoek

Oud-leraar André Gilara heeft z'n Hengelose canon voor kinderen niet kunnen voltooien

241001 Andre Gilara Ernst Bergboer
André Gilara is dinsdagmiddag na een lang ziekbed overleden.
Beeld: 1twente / ernst bergboer

André Gilara is dinsdagmiddag na een lang ziekbed overleden op 61-jarige leeftijd. De Enschedeër was 35 jaar lang werkzaam in het Hengelose onderwijs, waarvan dertig jaar op de Anninksschool. De laatste jaren was hij bezig met het samenstellen van een canon van Hengelo, bedoeld voor kinderen in de basisschoolleeftijd.

Anderhalf jaar geleden was Gilara te gast bij 1Twente Vandaag om te vertellen over z'n levenswerk en de ziekte die hem had getroffen: "Toen ik de diagnose alvleesklierkanker kreeg, stond in één keer alles stil. Dat was heel moeilijk. Het onderwijs, dat is namelijk mijn passie. Dat dat niet meer kan, is natuurlijk verschrikkelijk. Ik heb mezelf daarom een doel gesteld: een canon van Hengelo maken. Niet voor volwassenen, maar voor kinderen. Ik was er al jaren mee bezig, maar nu stop ik er alle energie in, die ik nog heb."

230406 André Gilara
Lees ook
André Gilara haalt levenskracht uit werken aan Hengelose canon voor de jeugd

Herman Soepenberg, bestuurder van Symbio, de scholenkoepel waaronder de Anninksschool valt, is bedroefd over het nieuws van Gilara's overlijden: "Hij heeft de canon helaas niet af kunnen maken. We zullen dit echter ter nagedachtenis aan hem verder oppakken." De scholenkoepel wil de canon uiteindelijk via de eigen Symbio Academie aanbieden aan scholen die daar behoefte aan hebben.

Woensdagmorgen voor het begin van de lessen zijn de oud-collega's op de hoogte gebracht van het overlijden van André Gilara.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.