Verkeer
Stuur appje
Zoek

Parkeren in centrum Enschede wordt weer duurder: 3,80 euro per uur

Pinautomaat parkeergarage Enschede binennstad rtv Oost
Beeld: RTV Oost

Wie zijn auto in het centrum van Enschede wil parkeren, is volgend jaar weer duurder uit. Het tarief voor op straat parkeren in het centrum wordt verhoogd naar 3,80 euro. Dat is vijf cent meer dan het nu is. Buiten de binnenstad gaat het parkeertarief nog iets harder omhoog: met tien cent naar 3,40 euro.

De parkeertarieven in Enschede zijn al jaren de hoogste van Overijssel. De stad vraagt relatief veel geld voor op straat parkeren, omdat het automobilisten wil aanmoedigen om hun voertuig in één van de parkeergarages te zetten.

Tarief

Het tarief voor die garages bedraagt volgend jaar 3,30 euro, vijf cent meer dan nu. Dat betekent ook dat bezoekers van het Medisch Spectrum Twente (MST) meer moeten betalen; zij zijn aangewezen op de Van Heek-parkeergarage.

"Doordat in de garages een tarief van 3,30 euro gaat gelden, worden parkeerders nog steeds verleid om in de garages te parkeren in plaats van op straat", meldt het gemeentebestuur. Het idee daarachter is dat er op straat voldoende parkeerplekken blijven voor de eigen inwoners.

Auto ontmoedigen

Enschede probeert het gebruik van de auto al jaren te ontmoedigen. Zo is het centrum autoluw gemaakt en wordt in vijf jaar tijd het tarief voor een tweede parkeervergunning voor bewoners verdubbeld. "Om zodoende een stimulans te bieden voor zowel het heroverwegen van het gebruik van een tweede auto, als voor het zoveel mogelijk gebruiken van parkeerplaatsen op eigen terrein", luidt de motivatie van de gemeente.

Het avond- en nachttarief, dat geldt tussen 19:00 en 07:00 uur, blijft ongewijzigd op 1 euro per uur, met een maximum van 3 euro per nacht. Ook worden de tarieven voor de parkeerabonnementen niet verhoogd.

De gemeenteraad moet nog wel stemmen over het voorstel.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.