Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Doorstart De Höfte in Oldenzaal als ‘Natuurrijck’: 'Wij poetsen de parel op'

Na een turbulente periode, waarin het bestuur zelfs dreigde op te stappen, maakt kinderboerderij De Höfte in Oldenzaal een daverende doorstart. Met een nieuwe naam, een nieuwe huisstijl en een actie om fondsen én vrijwilligers te werven wordt op 4 oktober (Werelddierendag) de basis gelegd voor een toekomstbestendig natuur- en milieu educatief centrum: Natuurrijck De Höfte.

Een klein jaar geleden zag de toekomst van De Höfte er bepaald niet rooskleurig uit. Toen het bestuur bij de gemeente aanklopte voor een structurele verhoging van de subsidie om de ambities als natuur- en milieu educatief centrum waar te kunnen blijven maken, vond men weinig gehoor. Zowel bij het gemeentebestuur als de politiek. Voor het bestuur aanleiding om het hard te spelen: Als de subsidie er niet komt, trekken wij de stekker er uit.

Neuzen weer dezelfde kant op

De spanningen tussen de gemeente en het bestuur liepen zo hoog op, dat er uiteindelijk een ‘verkenner’ werd ingeschakeld om de gemoederen tot bedaren te brengen. Deze verkenner, in de persoon van Robert Monninkhoff, ontpopte zich als mediator, die de neuzen weer dezelfde kant op wist te krijgen. Met als concreet resultaat dat de gemeente een structurele jaarlijkse subsidie van 120.000 euro toezegde voor drie jaar. Plus nog eens 70.000 euro om het begrote tekort voor dit jaar op te vangen.

Zelf ‘aan de bak’

Het bestuur van De Höfte is blij met deze steun, maar moet nu wel zelf ‘aan de bak’ om het verwachte jaarlijkse tekort van 50.000 euro vanaf 2025 bij elkaar te sprokkelen. Voorwaarde voor het garanderen van de subsidie door de gemeente is dat De Höfte de samenwerking zoekt in projecten en dat er gezamenlijk wordt gezocht naar de inzet van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

icon_main_info_white_glyph

De Höfte als ‘groene long’

Kinderboerderij De Höfte, ondergebracht in een schuur op het voormalige boerenerf van de familie Leferink op Reinink, is opgericht in juni 1991. Doelstelling toen: Kinderen van 4 tot 15 jaar op plezierige wijze in contact brengen met het boeren- en buitenleven. De Oldenzaalse ondernemer Herman Siers was één van de ‘founding fathers’. In de loop der jaren ontwikkelde De Höfte zich op het terrein aan de rand van de wijk De Essen meer en meer tot een milieu- en natuur educatief centrum. Zo legde wijlen Bas Slatman een fraaie heemtuin aan, waar dankzij natuurlijke waterbronnen weer unieke vegetatie welig tiert.

Op het ongeveer 10 hectare metende terrein worden tal van boerderijdieren gehouden zoals koeien, geiten, schapen, kippen en een bijzonder varkensras. Maar er staan ook tal van fruitbomen, er zijn weides en waterpartijen met eenden, er is een moestuin, een bijenstal en nog veel meer. Volgens Höfte-voorzitter Jan Lammerink heeft de gemeente de ‘groene long’ tussen de wijken De Essen en de Graven Es aangemerkt als een ‘parel’. “Wij poetsen ‘m op.”

Steun onder inwoners groot

Natuurrijck de Höfte begint nu met verschillende acties om niet alleen extra geld binnen te halen, maar ook vrijwilligers te werven, waardoor het activiteitenpakket op peil blijft en zo mogelijk wordt uitgebreid. Volgens bestuursvoorzitter Jan Lammerink bleek het afgelopen jaar al dat de steun voor De Höfte onder de bevolking in Oldenzaal – zowel moreel als financieel - heel groot is.

Werving van ‘noabers’

Eén van de acties is het werven van ‘noabers’ onder de inwoners van Oldenzaal, maar ook onder bedrijven en service-clubs. Een ‘noaber’ kan een donateur zijn, die gedurende vijf jaar een bedrag van 25 of 50 euro overmaakt voor het welzijn van de dieren en het behoud van de omgeving van Natuurrijck de Höfte. Maar een ‘noaber’ kan ook concreet een handje helpen als vrijwilliger, bijvoorbeeld in de bouwgroep, als dierverzorger, bij het onderhoud van de heemtuin, als educatief medewerker, of in de rol van gastvrouw of gastheer.

Professionele krachten

Draaide De Höfte in het verleden grotendeels op de inzet en het enthousiasme van vrijwilligers, inmiddels hebben enkele professionele krachten hun intrede gedaan. Zo werd Jos Japink per 1 januari van dit jaar voor 32 uur per week aangesteld als bedrijfsleider. Geassisteerd door twee vrouwelijke dierverzorgers, elk met een dienstverband van 24 uur, stuurt hij de ongeveer 50 vrijwilligers aan, die zich bezig houden met onderhoud, de verzorging van de dieren, bemensing van de winkel, het organiseren en begeleiden van activiteiten en het hosten van bezoekers.

Debbie van der Zande

Op vrijdag 4 oktober (Werelddierendag) zijn er bij Natuurrijck De Höfte allerlei activiteiten voor kinderen. ’s Middags komt wethouder Maaike Rödel langs om het nieuwe logo en de naamborden te onthullen. ‘Influencer’ Debbie van der Zande verricht de officiële opening van de nieuwe winkel, waar producten van ‘eigen bodem’, zoals eieren, fruit en walnoten, worden verkocht. Het houten onderkomen dat voorheen als winketje dienst deed, is nu ingericht als Rustpunt voor wandelaars en fietsers.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.