Bij het CT Stork College maakten zo'n 1500 leerlingen van tien tot zestien jaar oud kennis met techniek. Tijdens Techniek Tastbaar presenteerden dertig technische bedrijven hun vakgebied. Want ook in de toekomst zitten de Twentse bedrijven te springen om technisch personeel.
Met drones vliegen, VR-brillen uittesten of een bloemhaak lassen; voor de Hengelose leerlingen was er genoeg te beleven tijdens deze speciale informatiemiddag. “We vinden het heel leuk, we hebben al bij de VR-brillen gekeken en nu gaan we drones vliegen”, zegt één van de jonge bezoekers.
Met de informatiemiddag wil het CT Stork College leerlingen de mogelijkheid bieden om kennis te maken met bedrijven uit de technische sector. Het imago van technische beroepen begint de laatste jaren te veranderen.
De krapte op de arbeidsmarkt speelt hierin een belangrijke rol. Technisch geschoold personeel is gewild. “Soms heeft techniek nog het imago dat je er vieze handen van krijgt en dat je er niet goed mee kunt verdienen. Dat klopt absoluut niet”, zegt directeur Arnold Klieverink van het CT Stork College.
De cijfers liegen er niet om. Volgens de meest recente Twentse arbeidsmarktmonitor is er veel vraag naar technisch personeel; van lassers tot automonteurs. “We hebben nu, maar ook in de toekomst, dringend personeel nodig.”
Een van de bedrijven die ook aanwezig was, is Vennegoor Installatie. “Het is altijd zinvol om de jeugd enthousiast te maken voor techniek,” zegt Paul Wolbers van het Weerselose bedrijf. Het is dan ook druk bij hun stand: “Kijk, je ziet het. Ze zijn allemaal druk bezig met bouwpakketjes.”
Naast bedrijven was ook SMEOT aanwezig met een stand. De school leidt studenten op voor werk in de mechatronica en metaalindustrie. “Wij vinden het heel belangrijk dat kinderen in aanraking komen met het beroepsbeeld”, zegt coördinator Hans Fokke. Kinderen waren druk bezig met het lassen en buigen van een bloemenhanger.
Volgens Margot Rouvroye van WILA BV is er in de techniek veel meer te doen dan alleen werken in een fabriek of achter een computer zitten: “Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden in de techniek. Het is belangrijk dat kinderen daar een goed beeld van krijgen, zodat ze een goede keuze kunnen maken voor een vervolgstudie.”
“We hebben er baat bij als veel mensen de techniek in gaan. Dat hebben we in Nederland heel hard nodig.”