Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschede maakt zich op voor drukke dag in centrum van de stad: veel Duitsers en Turkse voetbalfans

20240706 skyline Enschede toren Ernst Bergboer
Beeld: 1Twente/Ernst Bergboer

Enschede maakt zich op voor het eerste thuisduel van FC Twente in de Europa League, donderdagavond tegen Fenerbahçe uit Turkije. Het wordt hoe dan ook een drukke dag in het centrum van de stad, want het voetbalduel valt samen met een belangrijke feestdag bij onze oosterburen. De Duitsers vieren vandaag de Dag van de Eenheid. Iedereen is vrij en de winkels zijn gesloten. Dat betekent dat veel Duitsers in de grensstreek naar Enschede afreizen. En daar kunnen ook nog zomaar een boel Duitse Turken bij zitten, die Fenerbahçe een warm hart toedragen.

Rond de thuiswedstrijden van FC Twente in de Europa League richt de gemeente Enschede fanzones in op het Willem Wilminkplein. Op die manier wil Enschede de supporters 'gastvrij' ontvangen, liet de gemeente eerder weten. Het moet er bovendien toe leiden dat supporters niet her en der verspreid over de stad terechtkomen, waardoor een eventuele confrontatie met supporters van FC Twente wordt voorkomen.

Aan het begin van de avond gaan de supporters van Fenerbahçe met pendelbussen van de fanzone naar De Grolsch Veste. Dat gebeurt onder begeleiding van de politie.

Politie in de stad

Politie en ME waren gisteren al aanwezig in het centrum van de stad om een oogje in het zeil te houden. Ook bij hotel Van der Valk in Enschede was ME aanwezig. Daar overnachtte de selectie van Fenerbahçe.

“Jammer dat we onze Duitse gasten niet de beleving kunnen bieden die ze van ons gewend zijn.”

De horeca in een deel van de Enschedese binnenstad heeft beperkingen opgelegd rond het duel van FC Twente. Zo mag er geen drank in glazen worden verkoch tussen één uur 's middags en negen uur 's avonds, het moment dat de wedstrijd begint. Dit om te voorkomen dat bij eventuele ongeregeldheden mensen gewond kunnen raken door rondvliegend glas.

Enschede gebied zonder glas bij horeca
Het deel van de binnenstad van Enschede waar op 3 oktober een groot deel van de dag geen drank in glazen geschonken mag worden.
Beeld: Gemeente Enschede

"Wel jammer dat we onze Duitse gasten niet de beleving kunnen bieden die ze van ons gewend zijn", zegt Joris Eleveld, eigenaar van Gran Café NOVI aan de Oude Markt tegen Oost. Eleveld is ook bestuurslid van Vereniging Horeca Stad Enschede. De horeca in het centrum van Enschede is betrokken geweest bij het maken van de afspraken rond de fanzone dus begrip is er wel voor de maatregel.

Veel Duitsers

Eleveld verwacht een heleboel Duitsers vandaag in Enschede, die ze ze goed mogelijk willen bedienen. "Zo'n plastic knijpbeker gaat niet werken", zegt de horecaondernemer. Daarom is er een alternatief bedacht. "Drinken wordt geserveerd in polycarbonaat bekers", legt Eleveld uit. Dat zijn plastic bekers waar je niet in kan knijpen, maar die nog steeds erg licht zijn waardoor ze weinig schade aan kunnen richten, mochten er rellen uitbreken. "Met de klanten wordt goed gecommuniceerd waarom ze hun drinken niet in een glas geserveerd krijgen."

Dat laatste zal dus vooral in het Duits gebeuren. "Er komen zoveel mensen dat we tachtig procent van de menukaarten kunnen inruilen voor de Duitse versie", verwacht Eleveld. Hij hoopt dat vandaag alles rustig zal verlopen. De horecaondernemer kan zich de onlusten, ruim twee jaar geleden in de binnenstad, nog goed herinneren. Toen Fiorentina naar Enschede in de play offs om de Conference League.

Het kwam toen de avond voorafgaand aan die wedstrijd al tot een confrontatie tussen hooligans van FC Twente en de Italiaanse club. Twee grote groepen gingen met elkaar in gevecht op de trappen van het InterCity Hotel in de binnenstad van Enschede. De ME moest er aan te pas komen om de orde weer te herstellen.

20220824 rellen FC Twente Fiorentina News United
Lees ook
Massale vechtpartij tussen fans FC Twente en Fiorentina in binnenstad Enschede

De fanzone moet voorkomen dat het voorafgaande aan het duel met Fenerbahçe fout gaat. Beveiligers zorgen ervoor dat alles veilig verloopt, stelt de gemeente. Die beveiligers worden ondersteund door politiemensen.

Ook bij de andere drie thuisduels in de Europa League tegen Lazio Roma, Union Sint-Gillis en Besiktas wordt een fanzone ingericht op het Willem Wilminkplein

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.