Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Tweede editie ‘Twentse Elfde van Elfde’ in Oldenzaal is op maandag, dus iets compacter

Twentse Elfde van de Elfde Bachusplein
De eerste editie van de Twentse Elfde van de Elfde trok maar liefst 3500 carnavalisten.
Beeld: Twentse Elfde van de Elfde

Vorig jaar was het een probeersel én met zo’n 3500 bezoekers meteen ook een doorslaand succes: de aftrap van het carnavalsseizoen met de ‘Twentse Elfde van de Elfde’ in Oldenzaal (Boeskoolstad). Alle reden voor de organisatoren een tweede editie op touw te zetten. Omdat 11 november op een maandag valt, is gekozen voor een iets compactere locatie. Hugo Segerink is optimistisch: “Het zou eigenlijk zo moeten zijn dat iedereen in Oldenzaal, in heel Twente, een dag vrij neemt.”

Behalve optimistisch zijn de organisatoren ook realistisch. Omdat ze iets minder mensen verwachten dan vorig jaar, wordt het evenement verplaatst van de stadstuin bij de Bombazijn en het Palthe Huis naar de Marktstraat. Hugo Segerink: “Dat is iets compacter. Maar we hebben daar wel twee podia.” Hij verwacht op maandag 11 november toch nog wel zo’n 1500 of misschien wel 2000 carnavalisten. “We hebben de afgelopen weken heel veel verenigingen bezocht om mensen enthousiast te maken.”

Aftrap door burgemeester

In navolging van de Elfde van de Elfde-traditie in Brabant en Limburg en steden als Keulen in Duitsland, wordt er op maandag 11 november in de Boeskoolstad gezamenlijk afgeteld naar 11.11 uur. Precies op dat tijdstip zal burgemeester Patrick Welman op gepast carnavaleske wijze het carnavalsseizoen openen. Hugo Segerink: “Ik schat in dat het gemeentehuis dicht gaat die dag.”

Bok zorgt voor kop en staart

De aftrap krijgt ook nog een officieel tintje. Afgevaardigden uit vijf omliggende gemeenten zullen een convenant ondertekenen om te onderstrepen dat het carnaval in noordoost Twente is uitgeroepen tot cultureel immaterieel erfgoed. Tijdens de ‘Twentse Elfde van de Elfde’ is er ook aandacht voor de rituelen die verwijzen naar de oorsprong van het carnavalsfeest. Zo wordt in Oldenzaal het carnaval op de dinsdagavond traditiegetrouw afgesloten met het verbranden van de bok. Hugo Segerink: “Wij willen nu de bok op 11 november de stad laten binnen dragen. Op die manier heb je een kop en een staart aan het verhaal.”

Twentse Elfde van de Elfde Leedkesfestival
Het Twents Leedkes Festival maakt dit jaar ook weer onderdeel uit van de Twentse Elfde van de Elfde.
Beeld: Twentse Elfde van de Elfde

Twents Leedkesfestival

Na alle min of meer officiële plichtplegingen kunnen de verzamelde carnavalisten dan echt los. Begin van de middag vindt het Twents Leedkesfestival plaats waarbij lokale artiesten strijden om het Twents Carnavalslied 2025. Op de twee podia zullen de band Lekke Band, Ronnie Ruysdaal en de Duitse Angela Sauerkraut voor ‘Stimmung’ zorgen. Daarnaast zullen ook nog de nodige blaaskapellen van zich laten horen.

Elfkroegentocht met ‘kruisje’

De feestgangers kunnen zich na de aftrap ook verspreiden in de de Oldenzaalse binnenstad, waar ook dit jaar weer de Elfkroegentocht wordt gehouden. Carnavalisten die de tocht weten te volbrengen ontvangen een speciaal ontwikkeld ‘kruisje’. Er wordt geen entree geheven voor het evenement, ook niet in de kroegen. Segerink: “Alles is gratis. Behalve de drank natuurlijk!”

Audiofragment
11e van de 11e Oldenzaal in voorbereiding | Hugo Segerink
Twentse 11e van de 11e dit jaar op maandag!

Geen steken!

Iedereen wordt verzocht verkleed te komen. In de webshop op de site www.twentse11evd11e.nl zijn diverse gadgets als sjaals en strijkpatches verkrijgbaar. Net als tijdens de eerste editie geldt er eigenlijk maar één kledingvoorschrift: Geen steken! Segerink: “Het motto is nog steeds: Op de Elfde van de Elfde is iedereen hetzelfde. Geen rangen en standen, dus ook geen steken.” Daarmee wordt onderstreept dat de ‘Twentse Elfde van de Elfde’ weliswaar plaats vindt onder auspiciën van Oldenzaals grootste carnavalsvereniging De Kadolstermennekes, maar een opzichzelfstaand evenement is voor heel carnaval vierend Twente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.