Verkeer
Stuur appje
Zoek

Vaders en moeders in Almelo kunnen nu hulp krijgen van vrijwillige 'steunouders'

Thumbnail Nathalie Wevers 5
Coördinator van het initiatief Nathalie Wevers
Beeld: Avedan

Kinderen grootbrengen kan een zware taak zijn. Welzijnsorganisatie Avedan lanceert daarom een nieuw initiatief: steunouders. Dit initiatief biedt ouders de mogelijk om hulp te krijgen van een vrijwilliger die hun kind een paar dagdelen per week in hun huis opvangt.

Het doel van Avedan is om ouders te ontlasten die hun kinderen om uiteenlopende redenen niet altijd voldoende aandacht kunnen geven. Coördinator Nathalie Wevers legt uit: “Veel ouders in Almelo staan er alleen voor en hebben niet langer een vangnet van vrienden, familie of buren dat vroeger gebruikelijk was. Steunouders bieden een waardevol alternatief.”

icon_main_info_white_glyph

Steunouders bieden een kind één of twee dagdelen per week een thuis. Ze vangen kinderen op van ouders die bijvoorbeeld een scheiding doormaken, chronisch ziek zijn of als alleenstaande ouder moeite hebben om alles te overzien. Dit geeft ouders tijdelijk ruimte om op adem te komen.”

Het initiatief loopt al in meerdere steden, zoals Rotterdam en Zwolle. Wevers benadrukt dat het geen teken van falen is om hulp te vragen. “We willen dat ouders zich gesteund voelen, zeker als zij door omstandigheden minder aandacht kunnen geven aan hun kind.”

Veilige omgeving

Avedan vindt het belangrijk dat het kind in een veilige omgeving komt, daarvoor moeten steunouders beschikken over Verklaring omtrent Gedrag (VOG) en een online training volgen. “Er is altijd begeleiding beschikbaar en de steunouders kunnen op ons terugvallen,” voegt Wevers toe.

Het gezin en de steunouder worden pas aan elkaar gekoppeld wanneer er een goede klik is. “Pas als iedereen zich prettig voelt, gaan we van start,” aldus Wevers. Avedan roept meer vrijwilligers op zich aan te melden: "Het is vrijwilligerswerk, waarmee je echt het verschil kunt maken voor ouders en hun kind.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.