Verkeer
Stuur appje
Zoek

Zo verliep de confrontatie tussen voetbalsupporters in de Enschedese binnenstad

Het was onrustig in de Enschedese binnenstad in aanloop naar het voetbalduel tussen FC Twente en de Turkse club Fenerbahçe deze donderdag. In dit artikel zetten we de ontwikkelingen op een rij.

Update - 18.30 uur

Twee personen zijn gewond geraakt bij de ongeregeldheden. In ieder geval één van hen is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Ook zijn twee verdachten aangehouden, meldt de politie. Het is nog onduidelijk of dit verband heeft met elkaar.

Inmiddels is er een noodbevel van kracht. Dat betekent dat de burgemeester alle bevelen kan geven die hij nodig acht om de orde te herstellen, de politie heeft nu meer bevoegdheden dan normaal.

Op beelden is te zien dat Fenerbahçe-supporters op allerlei manieren uit de fanzone proberen te breken die voor hen is ingericht op het Wilminkplein. Ze begeven zich bijvoorbeeld op de straten Wenninkgaarde en Noorderhagen, maar worden (soms met harde hand) teruggedrongen.

Update - 18.00 uur

Op de Enschedese Oude Markt is het, drie uur voor de aftrap, tot een confrontatie gekomen tussen voetbalsupporters. FC Twente speelt vanavond tegen Fenerbahçe. De Twente-aanhang verzamelt zich traditiegetrouw op de Oude Markt. Daar vlogen even voor zessen de stoelen door de lucht. Het lijkt erop dat Fenerbahçe-aanhangers het doelwit waren of zijn.

Update - 17.15 uur

De ME heeft een aantal charges uitgevoerd om een tweehonderd Fenerbahçe-supporters weg te houden van de Oude Markt. Er werden honden ingezet. De groep Turkse supporters, die fakkels afstaken, zijn teruggeleid naar de fanzone aan het Wilminkplein.

15.45 uur

Aanhang van Fenerbahçe bereidt zich in de Enschedese binnenstad voor op het treffen met FC Twente vanavond. Op dit moment zijn zo'n zeshonderd supporters bijeen op het Wilminkplein, waar een fanzone is ingericht.

Lees verder onder de video.

De sfeer in de binnenstad is goed. Op de achtergrond is veel ME aanwezig. Politie en ME houden sinds gisteravond al een oogje in het zeil, maar vooralsnog lijkt er vooral een voetbalfeestje aanstaande.

20240706 skyline Enschede toren Ernst Bergboer
Lees ook
Enschede maakt zich op voor drukke dag in centrum van de stad: veel Duitsers en Turkse voetbalfans

De Turkse club ontmoet vanavond FC Twente. Beide ploegen kwamen prima uit de startblokken van de UEFA Europa League dit jaar. In de eerste wedstrijd speelden de Tukkers gelijk bij en tegen het Manchester United van Erik ten Hag, de Turken boekten in eigen huis de volle winst tegen Union Sint-Gillis (2-1).

De aftrap is vanavond om 21 uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.