Verkeer
Stuur appje
Zoek

Buddybankjes, een sterrenkijkkuil en meer groen in de straat: Hengeloërs vragen de raad om geld voor goede ideeën

Hortensiastraat idee ideeenmarkt 1twente
Moniek Gerritsen en Petra Extercatte willen hun straat vergroenen.
Beeld: 1twente

Inwoners van Hengelo kregen woensdag tijdens de jaarlijkse Ideeënmarkt de kans om hun plannen te presenteren aan de gemeenteraad. Van een groenere woonomgeving en ontmoetingsruimtes voor ouderen tot sterrenkijkpunten en buddybankjes voor kinderen die een speelkameraadje zoeken. Er is 100.000 euro beschikbaar om een fiks aantal van die plannen te realiseren.

Vergroenen

In een mooi aangekleed - met sfeervolle lampjes en veel groen - kraampje staan Petra Extercatte en Moniek Gerritsen: "Wij willen graag meer groen in onze straat", zegt Extercatte. Ondanks dat de Hortensiastraat in de Bloemenbuurt ligt, is er bar weinig groen te bekennen. De kleur grijs voert de boventoon. "Onze woningen zijn op een deel van de kelder van het Hazemeijercomplex gebouwd. Hierdoor is het niet mogelijk om tegels te wippen."

In de straat staan nu enkele plantenbakken, die door de bewoners zelf zijn geplaatst. "De straat valt onder de verantwoordelijkheid van een vereniging van eigenaren." Met het geld dat ze hopen vrij te spelen, willen ze meer groen. "Omdat wij in het verlengde van de binnenstad wonen, lijkt het ons mooi om ook plantenbakken van cortenstaal te krijgen. Dan wordt onze straat een mooi visitekaartje voor Hengelo", zegt Gerritsen.

20221011 motiemarkt hengelo 1 FRANKLIN VELDHUIS
Lees ook
Nieuwe opzet ontdoet Hengelose ideeënmarkt van politieke kleur: 'Het is iets van de hele raad samen'

Ontmoeten

Veel ideeën hebben te maken met 'ontmoeten'. Buurmannen Jan Altena en Theo Rode van appartementencomplex Theresiahof in De Nijverheid zetten al jaren een paar keer per maand een partytent op de parkeerplaats om een ontmoetingsruimte te creëren voor de oudere bewoners van het complex.

Bouwkeet

De heren pleiten voor een soort bouwkeet, zodat mensen elkaar ook op koude winterdagen kunnen ontmoeten. Ze hebben een maquette gemaakt van een oude doos, inclusief interieur. "We houden dan bijvoorbeeld een sjoelmiddag voor de mensen. Ze vinden dat geweldig. Dit voorkomt ook eenzaamheid."

De laatste jaren gaat het in Hengelo vaak over het openhouden van ontmoetingsruimtes bij wooncomplexen. Voorbeelden zijn het dienstencentrum in 't Swafert (inmiddels gesloten) en de Thiemshof aan de Bornsestraat (voorlopig gered).

Lees verder onder de afbeelding.


Ideeeenamrkt theresiahof ontmoeting 1twente
Theo Rode en Jan Altema willen een ontmoetingsruimte voor ouderen bij hun appartementencomplex.
Beeld: 1Twente

Een tocht naar een van de zogeheten 'Wijkhuyzen' - daarvan telt Hengelo er drie - is volgens Altena geen optie. "Dan moeten we een ontzettende afstand afleggen met al die ouderen, die vaak ook minder goed ter been zijn. Daarnaast kost het al gauw zeventig euro om zo'n ruimte te huren. Dan is de lol er snel af voor de mensen."

Buddybankje

De ouderraad van IKC Berflo komt ook met een 'ontmoetingsidee' op de proppen. Annemieke Keur van de ouderraad pleit voor drie of vier zogenaamde buddybankjes. Dit zijn bankjes waar kinderen kunnen plaatsnemen als ze graag willen meespelen. "Andere kinderen kunnen dan zien dat een kind graag wil meespelen en voor leerkrachten werkt het als signalering."

Lees verder onder de afbeelding.


Idee IKC berflo buddybankjes 1twente
Annemieke Keur in gesprek met SP-raadslid Gerrit-Jan Leusink.
Beeld: 1Twente

Een ander uniek idee is een sterrenkijkpunt in Hengelo, een soort kom van zeven meter diep waar je naar de sterren kunt kijken. Hengeloër Christian Schwach heeft het ergens in het land gezien. "Ik heb een aantal jaar in Den Haag gewoond en bij Kijkduin is zo'n kijkpunt, bedacht door kunstenaar James Turrell. Zoiets bij het Weusthagpark, vlak bij de A1, lijkt mij een goede plek."

Sterrenkijken idee ideeenmarkt 1twente
Christian Schwach zou graag een sterrenkijkpunt zien in het Weusthagpark.
Beeld: 1twente

Voor raadsleden is de Ideeënmarkt (voorheen Motiemarkt) een mooie kans om verschillende initiatieven te horen en clubs te ontmoeten. Glenn Dedecker van Lokaal Hengelo: "Het is echt een feestje om alle ideeën aan te horen. Er zitten zeker een paar mooie tussen." Op de vraag welke ideeën de voorkeur krijgen, wil het raadslid nog geen antwoord geven. "We gaan het eerst in de fractie bespreken."

icon_main_info_white_glyph

Hoe verder?

Er is in totaal 100.000 euro beschikbaar. Uiteindelijk bepaalt de raad waar dat geld aan besteed wordt. Anke Haarhuis van de griffie vertelt hoe het in z'n werk gaat: "Wij wijzen na ongeveer anderhalve week elk ingebracht idee toe aan één raadslid. Die mag er vervolgens een motie van maken. Of hij of zijn mag de indiener uitleggen dat het idee weliswaar sympathiek is, maar in de vorm van een motie weinig kans van slagen heeft bij de raad. Op die manier wordt de ideeënmarkt iets van de gehele raad en voorkom je dat ideeën een politiek kleurtje krijgen." Later dit jaar komen de moties in stemming en wordt duidelijk hoe de 100.000 euro verdeeld gaat worden. Ook de komende jaren wordt er steeds 100.000 euro per jaar opzij gezet voor dit soort ideeën.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.