Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Nederlands grootste openbare trucklaadplein geopend in Enter: Zes trucks tegelijk aan de krachtstroom

Opening Aviaplein
Wethouder Kortenhoeven opent het trucklaadplein
Beeld: Avia Volt

Wethouder Richard Kortenhoeven van de gemeente Wierden sloot donderdagmiddag de krachtstekkers aan, en daarmee was het grootste openbare trucklaadplein van Nederland officieel geopend. “Zowel door het nationaal als het internationaal transport kunnen in Enter de trucks worden opgeladen”, vertelt Leonie Pater van Avia Weghorst in de ochtendshow Twente wordt Wakker.

Elektrische trucks lopen er nog niet zoveel. “Dat komt doordat hiervoor landelijk nog niet zoveel faciliteiten zijn. Er is nog niet echt een goede oplaadroute voor elektrische trucks om voldoende kilometers te maken”, aldus Pater. “Wij bouwen als Avia Volt juist aan het openbare netwerk om zowel onze klanten als alle elektrische truckrijders te kunnen faciliteren en dus ook onderweg voldoende te kunnen bijladen.”

Audiofragment
grootste openbare trucklaadplein van Nederland in Enter | Leonie Pater
Opening van het grootste openbare trucklaadplein van Nederland aan De Bleek 8 in Enter

Powerunits

Op het grootste openbare trucklaadplein van Nederland kan door zes trucks tegelijk geladen worden. Twee powerunits zorgen ervoor dat de stroom dynamisch verdeeld kan worden. “Als truck 1 staat te laden en die heeft een bepaalde capaciteit nodig, dan wordt specifiek die capaciteit naar die truck toegestuurd. Als truck 2 erbij komt, dan zorgt de power unit dat die ook voldoende capaciteit krijgt om te kunnen laden”, legt Pater uit.
Om de nodige capaciteit te kunnen realiseren, moest er een verzwaring van het netwerk komen. “Die was hier gelukkig nog beschikbaar.”

Naar tien oplaadpunten

Avia Volt en Brink XL openden met het trucklaadplein in Enter de eerste fase van de bouw. “Nu kun je met zes trucks tegelijk laden. Voor fase 2 willen we dat uitbreiden naar tien trucks en daarvoor zijn we samen met de Universiteit Twente aan het kijken hoe we ook een eigen energieopwek en opslag kunnen realiseren en hoe we zo optimaal de energie kunnen aansturen, zodat we straks met tien trucks kunnen laden.” De tweede fase richt zich ook op hogere laadsnelheden.

Nabij A1

Het trucklaadplein ligt aan De Bleek 8 in Enter, dichtbij de afrit van de A1. Het laadplein bestaat uit zes opstelplaatsen met een laadcapaciteit tot 400kW geschikt voor trucks. De laadoplossing is ontwikkeld door het Finse bedrijf Kempower.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.