Aan de Telgendijk en op de campus van de Universiteit Twente worden in totaal meer dan 300 woningen gebouwd die gedeeltelijk zullen dienen als opvangplek voor gevluchte Oekraïners. Ook in de appartementen tegenover het Stadskantoor, die het college in rap tempo via het voorkeursrecht opkoopt, zullen op tijdelijke basis Oekraïners komen te wonen.
Op dit moment worden er 370 Oekraïense ontheemden opgevangen in het voormalige gemeentelijke kantoor De Noordmolen en een kleine 200 op de Tesinkweide in Boekelo. De laatste locatie is vanaf 1 juni 2025 niet meer beschikbaar vanwege woningbouwplannen en binnen de Noordmolen is geen ruimte meer voor uitbreiding.
De gemeente Enschede is dus op zoek naar nieuwe opvanglocaties die ook geschikt zijn voor gezinnen, maar dat valt niet bepaald mee. Samen met een woningcorporatie wordt onderzocht of het mogelijk is om zogeheten 'flexwoningen' te realiseren aan de Witbreuksweg, op de campus van de Universiteit Twente.
Lees verder onder de afbeelding.
Het gaat om een kavel naast de reeds geplaatste rode studentencontainerwoningen. Hier zou ruimte zijn voor 100 sociale huurwoningen. Om de woningen te realiseren wil het college overgebleven Oekraïne-gelden van het Rijk inzetten.
Ook in Enschede-Oost ligt een plan voor de bouw van sociale huurwoningen. Hier is woningcorporatie De Woonplaats de partner van de gemeente. De 250 flexwoningen zouden moeten verrijzen op de kavel ten zuiden van de Stokhorstvijver, gelegen tussen de Noord Esmarkerrondweg en de Telgendijk.
Lees verder onder de afbeelding.
De bedoeling is dat op beide nieuwe woningbouwlocaties ontheemden uit Oekraïne worden opgevangen, maar dat de huizen daarnaast ook voor starters, studenten, jongeren en andere één- en tweepersoonshuishoudens ter beschikking komen.
Tegelijkertijd merkt de gemeente Enschede dat in de bestaande Oekraïne-opvang in De Noordmolen weinig ruimte is voor eigen voorzieningen. Voor mensen die al langere tijd in deze opvang wonen - en veelal werk hebben - is het volgens het college gewenst om een volgende stap mogelijk te maken.
Daarvoor laten B&W hun oog vallen op de appartementencomplexen op de hoek Hengelosestraat/Deurningerstraat, tegenover het Stadskantoor. In de toekomst wil Enschede hier een woningbouwplan ontwikkelen. In augustus is het voorkeursrecht op alle appartementen gelegd, wat betekent dat de gemeente het eerste recht van koop heeft op alle ruim 60 appartementen.
Inmiddels zijn de eerste appartementen al door de gemeente Enschede aangekocht. Gesprekken met een aantal andere eigenaren lopen al. Zodoende verwacht de gemeente op afzienbare termijn al 20 flatwoningen in haar bezit te hebben. De bedoeling was om de appartementen tijdelijk te verhuren, maar de nieuwe Wet vaste huurcontracten maakt dat sinds 1 juli 2024 onmogelijk.
Lees verder onder de afbeelding.
Al zijn er een aantal uitzonderingen op de wettelijke regels, waaronder de opvang van statushouders. 'We onderzoeken de mogelijkheid om bewoners vanuit De Noordmolen naar een eigen appartement aan de Hengelosestraat te laten gaan', aldus het college. Zo komen in De Noordmolen opvangplekken vrij om nieuwe vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen.