Verkeer
Stuur appje
Zoek

Tweede Kamer-roffel voor maidenspeech ex-directeur Almelose welzijnsorganisatie: 'Het ging om Wendy'

In plaats van zichzelf voor te stellen, greep Ilse Saris (NSC) haar maidenspeech aan om Wendy voor te stellen, slachtoffer van de problemen bij het UWV. Het leverde de ex-directeur van de Almelose welzijnsinstelling Avedan een respectvolle Tweede Kamer-roffel op.

Kamervoorzitter Martin Bosma deed er nog een schepje bovenop met de woorden: ‘U kondigde aan niet iets over uzelf te zeggen, maar ik denk dat u daarmee heel veel over uzelf gezegd heeft’. Saris kreeg het compliment maar half mee. ”De opmerking van de Kamervoorzitter daalde even later wel in hoor.”

Even terug in Almelo

Afgelopen vrijdag was Ilse Saris een dagje terug in Almelo, als dagvoorzitter van het congres van de coalitie Kom Erbij. De stad ook waar ze vier jaar werkte als directeur van welzijnsorganisatie Avedan. ”Het was leuk om weer even terug te zijn en bekenden en oud-collega’s te spreken. Ik kijk met plezier terug op die jaren in Almelo.”

Ilse Saris 20241004
Tweede Kamerlid Ilse Saris (NSC) hield een indrukwekkende maidenspeech
Beeld: Björn van den Elst

De Wendy uit haar maidenspeech, die met het hele gezin ten onder ging door grove fouten van het UWV, is niet de enige Wendy, verzekert Saris. Ze vroeg een spoeddebat aan over deze affaire, die met de dag groter lijkt te worden. Dat debat werd vorige week gevoerd op dezelfde dag van haar maidenspeech als kersvers kamerlid. Dat Kamerlidmaatschap zou op een mooi sprookje kunnen lijken voor een voorvechtster van gerechtigheid, de menselijke maat en erkenning. ”Maar ik geloof niet in sprookjes. Ik geloof liever in mensen.”

Van ongekende omvang

Dat we er als samenleving na de toeslagenaffaire een vergelijkbaar probleem bij hebben, is voor Saris evident. ”Dit is een probleem van ongekende omvang. Het gaat over heel veel mensen die in de knel zijn gekomen door fouten van het UWV. Ik maak me grote zorgen over de diepte van de problemen en wat de gevolgen zijn voor de mensen die hierdoor nog meer bestaanszekerheid ervaren.”

“Omdat je als Kamerlid mede beleid bepaalt, kun je veel voor mensen betekenen”

Stond ze als betrokken directeur van Avedan zogezegd in Almelo en omstreken met haar poten in klei, in haar nieuwe rol is ze naar eigen zeggen beslist niet verder van de dagelijkse praktijk af komen te staan. ”Omdat je als Kamerlid mede beleid bepaalt, kun je veel voor mensen betekenen. Wendy probeer ik sinds twee jaar waar mogelijk te helpen toen zij met haar man en twee kinderen in de problemen raakte door een opeenstapeling van fouten bij de uitkeringsinstantie van de overheid. En de veroorzaker, de overheid zelf, gaf niet thuis. Dit is de plek waar de oplossing vandaan moet komen.”

Trieste gevallen

Ilse Saris eist dat de overheid die ontstane problemen bij mensen door het UWV nu zo snel mogelijk oplost. En daarom ging het vorige week in haar eerste speech voor het parlement over Wendy. ”En daarmee over al die andere vergelijkbare, trieste gevallen. Het hoeft niet over mijzelf te gaan in zo’n maidenspeech als ik op dat moment de gelegenheid krijg een groot maatschappelijke probleem rechtstreeks in de kamer aan te snijden. Dan moet het over Wendy gaan en niet over mij.”

icon_main_info_white_glyph

Volledige maidenspeech

Op de website van NSC is de hele speech te beluisteren. NSC-Kamerlid Ilse Saris is Tweede Kamerlid voor NSC en gaf op 1 oktober 2024 haar maidenspeech in de Tweede Kamer. Zij deed dit tijdens het spoeddebat over de problemen bij het UWV. In haar speech sprak ze over de noodzaak om de misstanden binnen het UWV aan te pakken en het sociale zekerheidsstelsel eenvoudiger en rechtvaardiger te maken. Binnen de NSC-fractie is Ilse Saris woordvoerder voor de portefeuilles sociaal economisch beleid, sociale zekerheid, integratie en Sport en Bewegen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.