Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Sluitende Programmabegroting 2025 gemeente Wierden: ‘Meer doen met minder middelen’

Gemeentehuis Wierden
Beeld: Léon de Man

Verbreding van de Zunaweg, uitbreiding van de gemeenteraad, onderzoek naar de verplaatsing van de gemeentewerf, extra geld voor de Starterslening, een extra verhoging van de OZB en een besparing van 4 ton op de eigen gemeentelijk bedrijfsvoering: deze en veel meer zaken hebben een plek in de Programmabegroting 2025, die het college van de gemeente Wierden aangeboden heeft aan de gemeenteraad.

Burgemeester en wethouders stellen voor om volgend jaar 440.000 euro te investeren in de verbreding van de Zunaweg.
Vanwege de aanleg van de rotonde in de N347 en de afsluiting van de verschillende zijwegen op de N347 concentreert het doorgaande verkeer in Zuna zich op de Zunaweg. Het gedeelte N347-Smeijersdijk van de Zunaweg is smaller dan het resterende gedeelte van de Zunaweg.

Inrichting Zunaweg

‘Het gevolg hiervan is op dat dit gedeelte van de Zunaweg bermen stuk worden gereden. Dit leidt tot gevaarlijke situaties. De weg is aan groot onderhoud toe, maar met alleen groot onderhoud kan niet worden volstaan. De Zunaweg, gedeelte N347-Smeijersdijk, moet worden verbreed en anders ingericht’, schrijft het college in de Programmabegroting.

Naar 21 raadsleden

Naar verwachting komt het inwoneraantal van de gemeente Wierden op de peildatum voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen boven de 25.000 uit. Dat betekent dat het aantal raadszetels bij de eerstvolgende verkiezingen van 19 naar 21 gaat.
In de raadzaal dienen daarvoor aanpassingen te komen, zoals een andere opstelling binnen de raadszaal, extra meubilair en aanpassingen aan het vergadersysteem. Voor het extra meubilair schat het college uit te komen op 10.000 euro; de investering aan het raadsinfo-systeem valt wat duurder uit: 150.000 euro.

Verplaatsing gemeentewerf

Het college wil de mogelijkheden rond de verplaatsing van de gemeentewerf in kaart brengen en vraagt daarvoor van de gemeenteraad een krediet van 70.000 euro.

Meer geld in pot Starterslening

De gemeente Wierden is in 2023 gestart met het opnieuw toekennen van startersleningen.
Gemiddeld worden er 1 à 2 startersleningen per maand verstrekt. Het college gaat ervan uit dat er begin 2025 in deze pot nog 330.000 euro zit, en vermoedt dat dit bedrag onvoldoende is om in 2025 aan de vraag naar startersleningen te voldoen, en stelt voor het budget voor 2025 te verhogen met 210.000 euro.

Sluitende begroting

Bovenstaand zijn maar een paar onderwerpen die in de Programmabegroting 2025. aan de orde gesteld worden.
De begroting van 2025 is sluitend, maar vanaf 2026 worden forse tekorten verwacht, benadrukt het college.

“Vergeleken met andere gemeenten zitten we nog steeds relatief laag met onze OZB-tarieven.”

Huishoudboekje op orde

“De gemeente Wierden krijgt steeds meer verantwoordelijkheden vanuit de rijksoverheid, bijvoorbeeld op het gebied van jeugdzorg en de Wet maatschappelijke ondersteuning. De middelen die hierbij horen, blijven echter achter”, aldus wethouder van financiën, Richard Kortenhoeven. “We moeten meer doen met minder middelen, en dat vraagt om scherpe keuzes. Om ons huishoudboekje op orde te houden hebben we zowel naar onze inkomsten als uitgaven gekeken. Wij hebben besloten om 400.000 euro te besparen op onze bedrijfsvoering. Daarmee leggen we ons zelf een taakstelling op.”

Verhoging OZB

Het college wil daarnaast de onroerendezaakbelasting (OZB) met 200.000 euro verhogen. “Dat is nodig om het meerjarenperspectief sluitend te krijgen”, zegt de wethouder. “Vergeleken met andere gemeenten zitten we nog steeds relatief laag met onze OZB-tarieven, maar deze aanpassingen zijn noodzakelijk om financieel gezond te blijven.” Het college stelt voor om de OZB tarieven, naast de gewoonlijke aanpassing in het kader van de inflatie, extra te verhogen voor woningen met 3 procent en voor niet woningen met 6 procent.

Onderwijshuisvesting

Ondanks de financiële druk blijft de gemeente investeren in belangrijke thema’s zoals verduurzaming van vastgoed, de energietransitie en woningbouw. Ook onderwijshuisvesting en klimaatadaptatie krijgen prioriteit. “Het is belangrijk dat we blijven investeren in voorzieningen die onze gemeenschap sterker maken, zoals veilige scholen en duurzame woningbouwprojecten,” aldus Kortenhoeven.

Behandeling begroting

De Programmabegroting 2025 wordt behandeld in de gecombineerde inforonde Grondgebied en Bestuur, Financiën, Maatschappelijke Ontwikkeling van 22 oktober 2024 en vervolgens in de raadsvergadering.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.