Verkeer
Stuur appje
Zoek

1Twente in Hilversum uitgeroepen tot beste lokale omroep van Nederland

1Twente is voor de vierde keer in de historie uitgeroepen tot beste lokale omroep van het land. Het hoge woord kwam er zaterdagavond uit in Theater Gooiland in Hilversum tijdens de jaarlijkse uitreiking van de Lokale Media Awards.

De Twentse ‘streekomroep in wording’ was een van de vier genomineerden voor de prijs, naast OPEN Rotterdam, RTV NOF uit Noordoost-Friesland en Studio Alphen/Studio Kaag en Braassem.

‘Groot, maar hyperlokaal’

De vakjury benoemt de manier waarop 1Twente, dat in een steeds groter gebied opereert, toch het oog voor het hyperlokale nieuws houdt. Bijvoorbeeld door bewust te kiezen voor het werken met deelredacties verdeeld over de streek, waardoor journalisten dicht bij het publiek blijven werken dat ze bedienen.

icon_main_info_white_glyph

Streekomroep

Lokale omroepen gaan naar verwachting vanaf 2026 verdwijnen door een wetswijziging. Ze worden dan vervangen door streekomroepen die op een grotere schaal en professioneler opereren. 1Twente bouwt samen met RTV Noordoost Twente (Twente FM) aan zo’n streekomroep. De samenwerking bedient nu acht gemeenten in de regio.

Ook de manier waarop de omroep probeert gemeenten te overtuigen van het belang van goede publieke lokale journalistiek – en het prijskaartje dat daaraan hangt – wordt aangehaald. De impact van de omroep komt volgens de jury ook naar voren in het doorbijten op politieke onderwerpen en het maken van goede documentaires.

Ontlading

De laatste keer dat de titel ‘Omroep van het Jaar’ naar 1Twente ging was in 2019. Directeur Flip van Willigen vertelde eerder de nominatie zelf al als prijs op zich te zien, maar noemt het een ‘ontlading’ nu de benoeming verzilverd is. “Dit is zo super. Ik vind dat we zo’n prijs verdienen als je kijkt naar wat we allemaal doen met elkaar, maar als je ‘m dan ook echt krijgt is dat te gek, heel fijn.”

1 TV Wesselerbrink 4 Ernst Bergboer
Lees ook
1Twente genomineerd voor hoofdprijs onder lokale omroepen: ‘Steeds moeilijker je kop boven maaiveld te krijgen’

Dat de Twentse omroep de prijs voor de vierde keer wint zegt volgens Van Willigen iets over de blijvende ontwikkeling die wordt gezien. “Het zegt zoveel over hoe alle mensen bij ons werken. Dat ze de drive hebben om elke dag iets te doen wat we nog niet eerder gedaan hebben. En dat het ons lukt om in dat steeds groter wordend gebied de lokaliteit te behouden, daar word ik heel blij van.”

Andere nominaties

Tijdens de awardshow in Hilversum werden ook prijzen in deelcategorieën uitgereikt. 1Twente was daarin genomineerd met vuurwerkrampdocumentaire 'Oorverdovend stil II – te zwaar en te veel’ en documentaire 'Ware Herder’ over Syrisch-Orthodoxe aartsbisschop Julius Yeshu Ciçek. Die producties moesten hun meerdere erkennen in andere inzendingen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.