Het begon 30 jaar geleden allemaal in een kamertje boven café De Hiel in Denekamp met de zender Radio Denekamp Lokaal. Het pionierswerk van een aantal fanatieke radiopiraten groeide uit tot Twente FM, dé lokale zender voor de gemeenten Oldenzaal, Losser, Dinkelland, Tubbergen en Wierden. Op weg naar één grote streekomroep voor Twente, werkt Twente FM intussen nauw samen met 1Twente en had als zodanig ook een wezenlijk aandeel in de eretitel ‘Beste lokale omroep van Nederland’, die zaterdag in de wacht werd gesleept.
Twente FM mag dan - met name in journalistiek opzicht - snel professionaliseren, de piratengeest van de pioniers is nog altijd springlevend. Mannen van het eerste uur Bart oude Bruinink en Peter Grobbe kijken met enige weemoed terug op de beginjaren. Hoe bijvoorbeeld de maximaal toegestane lengte van de zendmast wat werd ‘opgerekt’ door deze strategisch neer te zetten op de Roezeberg in de buurtschap Nutter bij Ootmarsum. “We hadden de vergunning nog niet binnen, of de zender stond al aan.”
Het grote bereik van de zender maakte het mogelijk voor de pioniers om vanuit Denekamp de vleugels uit te slaan naar Weerselo, Ootmarsum en Tubbergen. In de beginjaren lag het accent bij de makers vooral op het draaien van muziek. Geleidelijk aan kwam er echter ook andere, min of meer journalistieke, content.
Bart oude Bruinink herinnert zich dat er complete katholieke kerkdiensten werden uitgezonden. “Dan werd de dienst van zaterdagavond opgenomen en kwam de koster met het bandje naar de studio, zodat wij het op zondag konden uitzenden.” In latere jaren kreeg het lokale nieuws een steeds belangrijker plek bij de ‘plaatjes met een praatje’. Zo werden er ook interviewprogramma’s gemaakt.
In de afgelopen 30 jaar is Twente FM - samen met Twente TV, Accent FM en Streektaal Radio onderdeel van RTV Noordoost Twente – uitgegroeid tot een streekomroep voor noordoost Twente en Wierden. Twente FM was in 1997 de opvolger van de in 1994 gestarte zender Radio Denekamp Lokaal. In 2008 begon Twente FM met een tweede radiostation onder de naam Dinkel FM, dat aanvankelijk alleen piratenmuziek uitzond. Dinkel FM werd in 2013 omgedoopt in Accent FM, de oude naam van het radiostation van RTV Losser-Oldenzaal. In 2019 werd de lokale zender van Wierden, Stichting Regio FM, overgenomen. Daarmee werd Wierden - na Oldenzaal, Losser, Dinkelland en Tubbergen - de vijfde gemeente waarvoor Twente FM de officiële omroep is. Uitvalsbasis van Twente FM is de radiostudio in het pand ‘Willemien’ in Oldenzaal, waarin ook welzijnsorganisatie Impuls is ondergebracht.
Zelfbenoemd ‘radiodier’ Wim Aarsen brengt het plaatje met een praatje dagelijks in praktijk in de ochtendshow ‘Twente wordt wakker’ van Twente FM. Nog even gepassioneerd als in z’n pionierstijd bij Twickelstad FM, praat hij vijf ochtenden in de week van 07.00 tot 10.00 uur z’n luisteraars bij over het laatste streeknieuws. Of, zoals hij het zelf zegt: “Via de radio leiden we mensen naar het nieuws.”
Met de radio als basis ziet Aarsen er als bestuurder van Twente FM op toe dat de zender in journalistiek opzicht verder professionaliseert. Zoals het hoort bij een lokale omroep, blijft de drempel laag in de ochtendshow van z’n alter ego Wim van Laar. Ze schuiven telefonisch allemaal graag bij hem aan, van burgemeesters en wethouders tot de organisatoren van een dorpsfeest. “Mensen weten ons te vinden. Ze weten dat er iemand zit aan de andere kant, bij wie ze hun verhaal kwijt kunnen.”
Terwijl de drempel laag blijft bij Twente FM – en tegelijkertijd gepassioneerde vrijwilligers de kurk blijven waarop de zender drijft – wordt er hard gewerkt om de redactie naar een hoger niveau te tillen. Voor het maken van multimediale content voor online, radio en televisie zijn professionele journalisten nodig, die geld kosten. Geld, dat in elk geval nog twee jaar zal moeten komen van de gemeenten, waarvoor Twente FM de officiële lokale omroep is: Oldenzaal, Losser, Dinkelland, Tubbergen en Wierden.
Intussen wordt er door Twente FM, in nauwe samenwerking met 1Twente, toegewerkt naar 1 streekomroep voor Twente in 2027. In dat jaar moeten in het hele land zo’n 80 streekomroepen zijn gevormd, die (grotendeels) door het Rijk worden gefinancierd. In Twente zou dat 1Twente moeten zijn, dat inmiddels professionele redacties in Enschede, Hengelo en recentelijk in Almelo heeft opgetuigd. Sinds 2022 zijn daar de redacties in noordoost Twente en Wierden aan toegevoegd, waardoor de toekomstige streekomroep 1Twente het overgrote deel van Twente bedient.