Een dag vol herinneringen, wederontmoetingen en nieuwe verhalen: het Erasmus Almelo viert zijn 150-jarig bestaan met een groots opgezette reünie. Bijna 2000 oud-leerlingen en –medewerkers kwamen weer samen op de plek ‘waar het allemaal begon’.
Een meet & greet met oud-docenten, verschillende generatiepleinen en een ‘walk down memory lane’ waar herinneringen werden opgehaald. Na meer dan een jaar aan voorbereiding pakte het Erasmus uit. Van fototentoonstellingen tot oude klassenfoto’s, alles was erop gericht om de herinneringen aan de school op te halen.
Het Erasmus begon in 1874 als eerste Hogere Burger School in Almelo. 50 jaar later werd de basis gelegd voor wat nu het markante gebouw is, aan de Sluiskade Noordzijde. De geschiedenis van de school kent meerdere uitbreidingen en moderniseringen, waaronder de Kanaalschool Noord, en de Radboudschool aan de andere kant van het kanaal.
Eén van de oudste aanwezige reünisten is Erik Bruining ten Cate (75). Ten Cate sprak met warme gevoelens over zijn tijd op de school: “Het Erasmus was voor mij een hele plezierige school waar ik meteen mijn plek vond. Deze school heeft een enorme invloed gehad op mijn leven.” Dat Ten Cate in Almelo naar school ging was geen toeval: zijn overgrootvader was lid van de firma H. ten Cate Hzn. Die firma groeide uit tot één van de grootste textielbedrijven in Nederland.
Sandra Ten Heggeler (36), docent op het Erasmus, vond de reünie bijzonder: “Binnen een mum van tijd hadden zich al zóveel mensen aangemeld. Dat laat zien hoeveel mooie herinnering aan deze school worden gekoesterd.” Ze begon als stagiaire op 22-jarige leeftijd op het Erasmus en wil daar heel lang les blijven geven. “De school biedt ons als docenten veel vrijheid en dat geven wij onze leerlingen ook mee. Als je iets wil proberen, vooral doen!”
Dat sentiment wordt ook gedeeld door veel aanwezige oud-leerlingen, zoals Lynn Jacobs (25): “De school had een open cultuur waarin iedereen de ruimte kreeg om te worden wie diegene wilde zijn. Deze plek heeft veel betekend voor mijn ontwikkeling.”
De dag werd afgesloten met optredens van bands van oud-leerlingen en een feest. Voor velen voelde het alsof de tijd even had stilgestaan. Terwijl luidkeels ‘als ik terug kon in de tijd, dan wel met jou’ werd meegezongen.