Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Edison Klassiek Publieksprijs 2024 voor St. Jorismis van Herman Finkers

Edison St Jorismis
Herman Finkers met Judith Steenbrink, artistiek leider van Holland Baroque.
Beeld: Holland Baroque

De Holland Missa Sancti Georgii (of wel St. Jorismis), uitgevoerd door Holland Baroque en Capella Amsterdam, is winnaar geworden van de Edison Klassiek Publieksprijs 2024. Finkers schreef dit werk ter gelegenheid van zijn kerkelijk huwelijk in 1990. De toonaangevende prijs in de Nederlandse muziekwereld werd maandagavond uitgereikt in het AFAS theater in Leusden.

Dat de Missa Sancti Georgii de Publieksprijs in de wacht sleepte, kwam niet helemaal als een verrassing omdat het werk de hoogste nieuwe binnenkomer was in de Klassieke Top 400 van NPO Klassiek. Finkers' compositie behoudt de klassieke elementen van een traditionele mis, maar voegt daar zijn eigen verfijnde humor en poëtische stijl aan toe, waardoor een unieke muzikale ervaring ontstaat. Die dus aanslaat bij een breed publiek.

Tijdloos en verfijnd

Judith Steenbrink, artistiek leider van Holland Baroque, noemt de Missa Sancti Georgii is een bijzonder werk. “Het Agnus Dei bijvoorbeeld, is zo pakkend. Je voelt meteen welke stemming Herman Finkers wil neerzetten. Als je er naar luistert is het leven even helemaal goed. Zijn voorliefde voor kerken, plekken van stilte en schoonheid, klinkt duidelijk door in zijn werk. Tijdloos, verfijnd én je hoort ook echt de handtekening van Herman Finkers.”

Credo toegevoegd

Herman Finkers componeerde de Latijnse mis ter gelegenheid van zijn huwelijksinzegening op 15 juni 1990 in de Georgius-kerk in Almelo. Hij bleef vervolgens ‘sleutelen’ aan de compositie. Zo voegde hij er een credo aan toe. Vorig jaar werd de complete versie uitgebracht op CD met medewerking van Holland Baroque en Cappella Amsterdam. De St. Jorismis werd afgelopen weekend in het kader van ‘Glasrijk’ nog live uitgevoerd door het Sint Pancratius Basiliekkoor in de H. Pancratius Basiliek in Tubbergen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.