Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Speelfilmdebuut met Twents tintje van Dennis Alink scoort in binnen- en buitenland

Out Bram Agterbos
Bram Agterbosch, vooral bekend van de GladJakkers, in een scene uit de film Out met hoofdrolspeler Bas Keizer.
Beeld: Cinemien

Na documentaires over George Sluizer, Herman Brood, Herman van Veen en Freek de Jonge heeft de in Oldenzaal geboren en in Ootmarsum getogen regisseur Dennis Alink nu zijn eerste speelfilm uitgebracht: Out. Het is een sterk autobiografisch verhaal over twee jongens in Twente, die een geheime relatie hebben en naar Amsterdam verhuizen om daar meer gelijkgezinden treffen en een carrière als filmmakers op te bouwen. Tot zijn eigen verrassing doet het speelfilmdebuut van Alink het heel goed. In binnen- en buitenland.

Out beleefde in juni de wereldpremière op het prestigieuze lhbti+-festival ‘Frameline’ in San Francisco, waarna op 12 september de Europese première volgde op het festival ‘Film by the Sea’. Vanaf 11 oktober draait de film in de Nederlandse bioscopen en filmhuizen. Inmiddels is er ook belangstelling voor Out in het buitenland. Zo zijn de rechten van de film verkocht aan Frankrijk en de Amerikaanse distributeur Dark Star. Daarnaast is Out geselecteerd voor prestigieuze festivals zoals het New Orleans Film Festival, Chicago Reeling en NewFest in New York.

Frankrijk kwam als verrassing

Voor Alink kwam vooral het uitbrengen van de film in Frankrijk als een verrassing. Hij was afgelopen zomer als regisseur in Frankrijk voor het draaien van een aflevering in de Netflix-documentairereeks ‘Tour de France: Unchained’, toen de co-producent van Out een visje uitgooide om de rechten in Frankrijk te verkopen. Alink: “Ik zei nog dat lukt nooit, want hier willen ze alleen maar Franse films draaien. We stonden net op een berg toen ze ons een bod deden.”

icon_main_info_white_glyph

Nieuwe kijk op coming-out

Out volgt de reis van Tom en Ajani, twee jonge queer mannen die het beperkende leven in een klein Twents dorp achter zich laten voor het veelbelovende Amsterdam. In deze stad hopen ze niet alleen hun droom om filmmakers te worden waar te maken, maar ook een gemeenschap te vinden die hen accepteert zoals ze zijn.

In de kleurrijke queerscene van Amsterdam vinden Tom en Ajani zowel vriendschap als complexe uitdagingen. Hun relatie wordt getest door het bruisende nachtleven. Deze ervaringen sporen hen aan tot diepgaande zelfreflectie. Zal de stad Tom en Ajani dichter bij elkaar brengen of juist uit elkaar drijven?

Out biedt een nieuwe kijk op het coming-out proces en gaat verder dan de gebruikelijke queer verhalen. Jeffrey Winter, van The Film Collaborative in LA, zegt: “Out is de volgende stap in queer cinema. In de meeste films over jonge mensen die uit de kast komen, is de coming-out het probleem. Out richt zich op wat er daarna gebeurt. De gayscene is geen regenboog-sprookje, maar een harde wereld met eigen regels en weinig ruimte om jezelf te zijn.”

‘De film valt heel goed’

Dennis Alink had niet verwacht dat zijn speelfilmdebuut het zo goed zou doen. “Toen we aan het draaien waren, zei ik nog tegen m’n cameraman: Ga er maar niet van uit dat deze film zo wordt uitgebracht als m’n documentaires over Herman Brood en Herman van Veen. Maar de film valt heel goed.”

Dennis Alink
Dennis Alink is verrast door de positieve reacties op zijn speelfilmdebuut in binnen- en buitenland.
Beeld: Dennis Alink

Cast met bekende Tukkers

De autobiografische karakter van Out wordt nog eens onderstreept doordat het verhaal in Twente begint en ook eindigt. Omdat het verhaal zich deels afspeelt op zijn ‘oale groond’ koos Alink ook voor een cast met bekende Tukkers als Bram Agterbos (De Gladjakkers), André Manuel, Bert Eeftink (Helligen Hendrik), Merel ten Elzen en Laurens ten Den.

Volledige queer filmploeg

De hoofdrollen in Out worden vertolkt door de aanstormende talenten Bas Keizer en Jefferson Yaw Frempong-Manson. Daarnaast treden de ervaren acteurs Henry van Loon en Victor Löw op als hun Amsterdamse filmdocenten. Dennis Alink draaide z’n bijzondere speelfilmdebuut in zwart-wit met een volledige queer filmploeg. Scenarioschrijver Thomas van der Gronde, die tevens achter de camera stond en samen met Alink de productie deed, baseerde het verhaal op het eigen leven van Dennis.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.